A fesztivál valamennyi napján közönségtalálkozóval várják nézőket, melyek során sok érdekesség és műhelytitok tárul fel a magyar filmgyártás világából. A filmek rendezői közül ellátogat Debrecenbe − többek között − Goda Krisztina, Herendi Gábor, Pálfi György, Reisz Gábor, Szász János, de ott lesz Jakab Juli, a Napszállta című film főszereplője is. Valamennyi előadás és beszélgetés helyszíne a debreceni Apolló mozi Kertész Mihály-terme. A belépő jelképes: mindössze 300 forint.

Részletes program:

Január 31. csütörtök

16:30 Volt egyszer egy téka (magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2018)

A dokumentumfilm laikusoknak, fiataloknak is szórakoztató nosztalgiautazás, amelyben egykori tékások, törzskölcsönzők, ihletért betérő filmkészítők mesélnek a kölcsönzés bájáról, bebizonyítva, hogy a VHS-nek is létezett reneszánsza. A filmben olyan ismert médiaszemélyiségek, filmesek, színészek is megszólalnak, mint Rudolf Péter, Hajós András, Simon Kornél, Puskás Peti, Mucsi Zoltán, Pálfi György, Mátyássy Áron, Miklauzic Bence, Gigor Attila, Orosz Dénes, vagy éppen az egykori profi ökölvívó világbajnok Kótai Mihály.

19:00 Az Úr hangja (magyar sci-fi, dráma, 108 perc, 2018)

A Stanislaw Lem regénye alapján készült film az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó, izgalmas családi krimibe. Főhőse, a harmincas éveinek végén járó Péter, egy titokzatos balesetekről szóló dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált, azóta nem látott apját. Megpróbálja felkeresni őt Amerikában, majd kalandos nyomozás után végre rátalál az immár új családot alapított édesapára. A találkozásnak köszönhetően a világ értesül arról: az univerzum megszólalt, nem vagyunk egyedül a világmindenségben.

A vetítést követően beszélgetni lehet Pálfi Györggyel, a film rendezőjével.

Február 1. péntek

17:00 Lajkó Cigány az űrben (magyar fekete komédia, 90 perc, 2018)

1957 elején a Nagy Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Karmazsin Jenő elvtárs tudja is, ki lehetne a legmegfelelőbb jelölt a nagy utazásra: Serbán Lajos, azaz Lajkó, ahogy mindenki hívja, már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz. Lajkó egész életét egyetlen célnak rendeli alá: eljutni az űrbe, és ott bocsánatot kérni anyjától. Mikor Lajkót kiválasztják az űrutazásra, még nem is sejti, hogy álmai nem véletlenül válnak épp most valóra.

19:30 A Bármicvó fiúk (magyar dokumentumfilm, 74 perc, 2018)

A történet középpontjában két ?fiú? Bármicvó ünnepségére történő felkészülés áll. Mindkettőjük számára fontos pillanat ez, ugyanakkor a zsidó hagyomány szerinti férfivé válás útját a köztük lévő 70 év korkülönbség miatt jelentősen különbözően élik meg. A film egy 83 éves idős ember és egy 13 éves kamasz fiú kölcsönös tanítási-tanulási folyamatába enged betekintést, az emberi kapcsolatok és a generációkat összekötő hidak fontosságának érzékletes bemutatásával.

A közönségtalálkozó vendége Oláh Katalin és Csukás Sándor, a film rendezői.

Február 2. szombat

14:00 Lengemesék 2. Tél a nádtengeren (magyar rajzfilm, 70 perc, 2018)

A Lengemesékben egy különleges lényekkel teli mesevilág tárul elénk, megismerjük a tópart élővilágának életét, az évszakok hozta változásokatm, és közben olyan kérdésekről is szó esik, mint a becsület, bátorság, a tolerancia vagy az összefogás ereje.

16:00 Rossz versek (magyar vígjáték, dráma, 97 perc, 2018)

A 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna éppen most szakított vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs. Magánéleti problémáinak feldolgozása mellett Tamás ráébred a mai társadalom elveszettségére is, ezúton szubjektív képet kapunk Magyarország jelenéről is.

A közönségtalálkozó vendége Reisz Gábor, a film rendezője.

19:15 A hentes, a kurva és a félszemű (magyar dráma, 105 perc, 2018)

A jómódú hentes kiskirályként él az első világháború utáni Magyarországon. Egy nap régi üzlettársa, a kegyvesztett félszemű csendőrtiszt egy nővel menekül a falujába. Az idegen asszony jelenléte feltüzeli a mészárszék életunt tulajdonosát, aki munkát ad mindkettőjüknek. Amikor a nőről kiderül, hogy Pesten prostituált volt, a hentes pénzzel próbálja megvenni szerelmét. A pár belemegy a játékba, és veszélyes alkudozás kezdődik: egyikük sem tudhatja, ki fog hátba szúrni kit, ha végül eljön az elszámolás ideje.

KA közönségtalálkozón Szász János, a film rendezője a vendég.

Február 3. vasárnap

14:00 Ruben Brandt, a gyűjtő (magyar animációs thriller, 96 perc, 2018)

A művészet olykor veszélyesebb, mint az élet, derül ki a Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés magyar animációs akció-thrillerből. Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket?A 4K-ban készült animációs alkotásban a köznapi és fantázia szülte formák keverednek, ahol mindvégig extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autósüldözés, humor és mindig újra töltődő izgalom köti le a néző figyelmét.

16:30 Örök tél (magyar történelmi dráma, 110 perc, 2018)

A Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak új filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza. Egy férfi és egy nő között különös kapcsolatát ismerjük meg, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon?

orok_tel

19:00 Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂 (magyar thriller, dráma, 96 perc, 2018)

Az első magyar tini thriller egy online zaklatásba forduló szerelem, pattanásig feszült története. Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmjében a tehetséges fiatalok mellett olyan színészek tűnnek fel, mint Polgár Csaba, Mácsai Pál, Kardos Róbert, Rezes Judit és Schell Judit.

A film utánm Schwechtje Mihállyal, a film rendezőjével lehet beszélgetni.

Február 4. hétfő

16:15 Genezis (magyar filmdráma, 120 perc, 2018)

A Genezis történetének középpontjában egy roma kisfiú áll, akinek gyerekkora drasztikusan véget ér, amikor egy támadásban elveszíti a családját. A film szereplői az egyetemes emberi értékek, az életbe vetett hit, a szolidaritás, a felelősség mentén döntenek a sorsukról, így lehetőséget kapnak az újrakezdésre, egy új életre.

19:00 Valami Amerika 3. (magyar vígjáték, 103 perc, 2018)

Tamás, Ákos és András, a balek testvérek minden eddiginél lehetetlenebb helyzetbe kerülnek a szélhámos Alexnek köszönhetően. Egy rejtélyes, milliókat érő, lopott bélyegért indul hajsza, aminek tétje a fiúk sorsa. Mindenki versenyt fut az idővel. Vajon ezúttal is sikerül kikeveredniük a slamasztikából?

Vendég: Herendi Gábor, a film rendezője

Február 5. kedd

16:30 Vándorszínészek (magyar romantikus vígjáték, 102 perc, 2018)

Egy maroknyi vándorszínész játéka dühös verekedést robbant ki. A kavarodásban egy ifjú katona is beszáll a dulakosásba. Miután a fiú bujdosni kényszerül, a társulat befogadja és együtt zötyögnek faluról falura Pest felé. Azt hiszi, megmenekült, pedig ha sejtené, hogy lesz itt még akasztás, csábítás, párbaj meg szerelem és nem csak a színpadon, talán… talán akkor is minden áron velük tartana.

19:00 X A rendszerből törölve (magyar thriller, 114 perc, 2018)

Éva (Balsai Móni) zseniális rendőr. Meglátja, amit más nem, megérzi, ami fölött minden kollégája elsiklik, ott is észreveszi a bűnt, ahol minden más zsaru legfeljebb balesetet sejt. Neki tűnik fel az is, hogy a Budapesten rövid időn belül elkövetett jó néhány öngyilkosság között összefüggés lehet? A Liza, a rókatündér író-rendezője (Ujj Mészáros Károly) és főszereplője (Balsai Móni) közös filmje, különleges látványvilágú, erős hangulatú, hátborzongató thriller, a műfaj kivételes és emlékezetes darabja. A filmben nagyszerű színészek szerepelnek, köztük Molnár Áron, Kulka János, Básti Juli, Szirtes Ági, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Schneider Zoltán, Olasz Renátó és Szabó Győző.

A vetítést követő beszélgetésen Hegedűs Bálint, a film forgatókönyvírója lesz jelen.

Február 6. szerda

16:15 Tegnap (magyar-német dráma, 118 perc, 2018)

Victor Ganz, az 50-es éveiben járó sikeres svájci üzletember egy nap nyugtalanító híreket kap cégének észak-afrikai építkezéséről, így azonnal a helyszínre siet, hogy kezébe vegye az irányítást. Odaérve azonban szembesül régen eltemetett emlékeivel: egy 20 évvel ezelőtti szerelem történetével és megkezdődik a kétségbeesett nyomozás a titokzatos lány után. Múlt és jelen szép lassan összemosódik, Ganz pedig egyre mélyebbre süllyed saját, belső útvesztőjében.

19:00 Egy nap (magyar játékfilm, dráma, 99 perc, 2018)

A film főhőse, Anna 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillérre, a napjaik percekre vannak beosztva. Odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel. Szilágyi Zsófia első játékfilmes rendezése Cannes-ban a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el.

A közönségtalálkozó vendége a rendező, Szilágyi Zsófia.

Február 7. csütörtök

16:00 Nyitva (magyar romantikus komédia, 96 perc, 2018)

A Nyitva egy harmincas, hosszú évek alatt összekopott pár, Fanni (Radnay Csilla) és Bálint (Kovács Lehel) történetét meséli el őszintén és fanyar humorral női szemszögből, kitérve a nők szexualitását övező társadalmi konvenciókra, és tükröt tartva az ezzel kapcsolatos kettős mércének.

18:30 Napszállta (magyar-francia dráma, 144 perc, 2018)

Az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmje. 1913 nyara, Budapest, a béke utolsó napjai. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák?Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

Vendég: Jakab Juli, a film főszereplője

Napszallta_1

Február 8. péntek

16:30 BP Underground: Hip hop (magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2018)

A BP Underground dokumetumfilm-sorozat a város underground szubkultúrát örökíti meg. Cél a szcéna kialakulásának és közösségépítő erejének bemutatása. A film a szubkultúra meghatározó figuráin keresztül kalauzolja el a nézőt a legfontosabb zenéktől a közvetített üzenetig, az ikonikus lemezbolttól a kultikus klubig, a kezdetektől indulva, nagy hangsúllyal a ?90-es évek ?aranykoráig?, eljutva a 2000-res évekig, végül kicsit a mára is reflektálva.

19:00 Virágvölgy (magyar road movie, 83 perc, 2018)

A külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a jószívű, munkásszállón élő Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra. Csuja László rendező egyszerre költői és realista, punkosan karcos első játékfilmje. A film amatőr főszereplőkkel készült: a női főszerepben Berényi Bianka Instagram-sztár, az EU Cannibal frontembere; a férfi főszerepben Réti László, többszörös speciális ölimpiai bajnok látható.

Vendég: Csuja László, a film rendezője és Muhi András produce

További részletek az Apolló Mozi oldalán.