Kevés szakma van a világon, amely nem futószalagon termeli termékeit, ahol a mester keze munkája döntő jelentőségű. A Wine&Violin Hegedűkészítők Szalonján hazai hegedű- és vonókészítő mesterek mutatkoznak be munkáikkal, az esti koncerteken pedig világhírű művészek és remekművek szólalnak meg.

A Fonó immár tizenkettedik éve ad otthont a Wine&Violin Hegedűkészítők Szalonjának, amely Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő kezdeményezésére jött létre.

A hangszerkiállítás október 14-én és 15-én várja az érdeklődőket díjtalan belépéssel. A szombati napon sor kerül egy hangzáspróbára is, amikor a kiállított hangszerek és vonók megszólalnak a jelen levő művészek kezei között. Szombat este a nagyteremben a világhírű erdélyi prímás, Zerkula János unokája, a klasszikus zenész Ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse érkezik, hogy Mali Emesével (zongora), valamint a Lajtha László Kvartettel (Oláh Vilmos – hegedű, Igaz Andrea – hegedű, Nagy Enikő – brácsa, Kiss Domonkos Judit – gordonka) adjon koncertet. A koncertre jegyek a Fonó weboldalán vásárolhatók.

Vasárnap a szalon visszatérő zenekara, a kiváló Somogyi Vonósnégyes ad ingyenes koncertet 14 órától, ahol megszólaltatják a kiállítók hangszereit és vonóit is.

A hangszerkiállítás mellett mindkét nap borkóstoló várja az érdeklődőket: a nedűket az Egly Szőlőbirtok és Borászat hozza a Fonóba, akik a sümegi vár tövében, az ötszáz éves püspöki palota pincéjében keltették új életre a borkészítést.

A kiállított vonós hangszereket kézbe lehet venni, ki lehet próbálni; hegedűk titkai nyílnak meg a látogatók előtt, miközben hazai borászatok borait kóstolgathatjuk.

A 2023. októberi szalonon a következő készítők állítanak ki: Adonyi Iván, Bárdi Szabolcs, Etzler Bernd, Faragó-Thököly Márton, Ficsor Gergely, Gollob Balázs, Héjja János, Holló Bence, Kovács Tibor, Kőrösi Ferenc, Lakatos László, Nagy András, Orsós Tamás, Popara Nikola, Székely Márton, Szűcs Péter.

Fotó forrása: Fonó Budai Zeneház