fbpx

12 előadással bővült a Déryné Program kínálata

Újabb előadásokk gazdagodott a Déryné Program Országjárás alprogram repertoárja. Az újonnan bekerült produkciók között van a Forte Társulat Toldija, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház két produkciója, a Győri Balett Anna Kareninája és Hobo önéletrajzi darabja is.

Mozgás és tánc kategóriában igen széles a paletta, a néptánctól a baletten át a flamencóig izgalmas és látványos produkciók kaptak helyet a repertoáron. Appelshoffer János és Rémi Tünde alkotópárosa „Ott se lészen megállásom…” című táncszínházi előadása a betyárvilágot idézi meg. Szintén a tánc nyelvén kel életre Csipkerózsika klasszikus története a Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciójában. A darab koreográfusa  Zsuráfszky Zoltán. A táncelőadások sorát gazdagítja Lev Tolsztoj klasszikusa, az Anna Karenina a Győri Balett előadásában. A tragédiát Velekei László állította színpadra Marjai Lili Anna főszereplésével.

Anna Karenina (Győri Balett)

Pirók Zsófia flamenco táncelőadásával olyan utazásra hív, melyben a megállók helyszínének csakis a képzeletünk szabhat határt. Időben, térben és kultúrák közt utazhatunk, miközben mások útjai keresztezik a miénket, de akár saját magunkkal is találkozhatunk egy másik korszakban. A Caminos című produkcióban Pirók Zsófia mellett a Harangozó-díjas Lippai Andrea, valamint Reichardt Zsófia és Ajtai Krisztina működnek közre, rendezte Bakos-Kiss Gábor.

A Forte Társulat Toldi című előadása során a teljes Arany-mű elhangzik, miközben a mozgás, a zene, a tánc és a szöveg is szerves részévé válik. A 2012-ben bemutatott nagy sikerű produkciója a Déryné Program kereteiben is megtekinthető.

A Játszd újra, Sam! című előadást, Woody Allen örök klasszikusát, a Broadway humorral teli sikerét a Zenthe Ferenc Színház hozza házhoz.  A népszerű operettel, a Csókos asszonnyal is turnéra indulnak. A darabot  Kis Domonkos Márk rendezte, a koreográfus Topolánszky Tamás. Wass Albert Jönnek! és Adjátok vissza a hegyeimet! című kisregényeiből írt A világ és a vége című színdarabot a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház játssza. Földes László Hobo nagy sikerű előadásai után újabb produkcióval indul országjárásra.

Játszd újra, Sam! (Zenthe Ferenc Színház)

A József Attila Színház két Márai Sándor darabbal került be a programba. A Kaland című előadást Kiss Csaba rendezte. Márai katartikus drámája szenvedélyes szerelmi és karriertörténet, mely egyben élethazugságokkal kikövezett boldogságkeresések sora. A Gyertyák csonkig égnek című produkciót Csiszár Imre vitte színre, a két barát szerepében Lux Ádám és Nemcsák Károly látható. Az 1942-ben megjelent, nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás ösvényeibe. A  Magyarországi Szerb Színház és a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata közös produkciója a Varsói melódia, amelyet Leonyid Zorin szerelmi himnuszának is szoktak nevezni.

Az előadás-választási időszak elkezdődött, június 30-ig van lehetőségük a művelődési házaknak, kulturális intézményeknek választani a 100 előadást felvonultató repertoárból.

Nyitókép: Toldi, a Forte Társulat előadása

A rovat további cikkei