A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos januárban jelentett be: kínai partnereivel megállapodott arról, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Kínában indít artistaosztályt . A projekt szeptemberi kezdését megakadályozta a koronavírus-járvány, de a Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzet lezárulásával a Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskola (Beijing International Art School), valamint a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. úgy döntöttek, hogy lehetőséget biztosítanak a magyar artista diákok, valamint az őket kísérő közismereti tanárok számára a pekingi Iskola akrobatikai képzésén történő részvételre.

2021 februárjától 2023 decemberéig, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által kiválasztott, 18 évnél fiatalabb 14 hallgató képzésére, valamint az őket magyar közismereti tárgyakra oktató 2 kísérő tanár részvételére kerülhet sor, összességében hároméves időintervallumban a Pekingi Nemzetközi Művészeti Iskolában.

A kiválasztott diákok 2020. szeptember 1-jén Budapesten, a Baross Imre Artistaképző Intézetben a pekingi kiutazásukig megkezdéséig elkezdik a felkészülést, ami a Pekingi Iskola módszertani útmutatásával, koordinálásával történik.

Forrás: Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond