fbpx

1200 éves pogány templomot tártak fel Norvégiában

A skandináv mitológia isteneinek, köztük Thornak és Odinnak a tiszteletére emelt, 1200 éves pogány templom maradványait fedezték fel a régészek Norvégiában, a nyugat-norvégiai Oséban.

A hajdanán 14 méter hosszú, 8 méter széles és 12 méter magas faépületet a 8. század végén emelhették, és imádkozásra, valamint áldozatbemutatásra használhatták a nyári és a téli napfordulók idején.

Ez az első óészaki templom, amelyet felfedeztek az országban.

Az északiak a 6. században kezdtek az isteneknek szentelt épületeket emelni. Ezek sokkal összetettebbek voltak, mint azok a gyakran szabadtéri helyszínek, amelyeket korábban az óészaki istenek imádására használtak.

Az osei pogány templom abból az időszakból származik, amikor a területet egy vagyonos családok alkotta elit csoport kezdte irányítani, azt követően, hogy a skandinávok kapcsolatba léptek a Római Birodalommal és az észak-európai germán törzsekkel.

Sokkal szervezettebb formát öltött a vallásgyakorlás, és az osei templomokat keresztény bazilikák mintájára építették, amelyeket az északi utazók láttak a déli területeken.

A pogány templomok jellegzetes kis tornyot kaptak a nyeregtetőre, ami a korai keresztény templomok tornyait utánozta.

 A régészek az állatáldozat bemutatásáról árulkodó csontmaradványokat, valamint a vallási lakomák fogásainak elkészítésére használt tűzrakó helyeket is azonosítottak a helyszínen.

Az óészaki vallás a 11. században kezdett hanyatlani, amikor a norvég uralkodók a kereszténységet kényszerítették rá a térség lakóira, elpusztítva az osei templomhoz hasonló épületeket, hogy az emberek az új keresztény templomokba menjenek imádkozni.

Fotó forrása: University of Belgium

A rovat további cikkei