DSC_9867Anekdótával kezdte beszédét Balog Zoltán, elmesélte, hogy a Ferenc József meghívására érkezett sziámi király az operaelőadásból annak legelejét, a hangolást emelte ki, miután a király az előadás legemlékezetesebb részlete után érdeklődött. Három tanulság szűrhető le a történetből ? mondta el a miniszter. Egyrészt hogy a koncert nyitánya előtt is történhetnek izgalmas és inspiratív momentumok, másrészt pedig, hogy az emberi ízlés egyéni. Megjegyezte továbbá, hogy a hely szelleme a kulturális életen keresztül tehető magunkévá: így nem csoda, hogy egy-egy település, ország életét nem a bevásárlóközpontokon, hanem a templomokon, koncerttermeken, műemlékeken keresztül ismerhetjük meg.

Kultúránk és nyelvünk egyetlen nemzeti vagyonunk, amelyet elvenni nem lehet, csak leértékelni ? igazán sikeresek is azok a nemzetek lettek a 20. század második felében, melyek megerősítették kulturális eredményeiket. ?Nincsen gazdasági felemelkedés a nemzeti nyelv és kultúra megtartó ereje nélkül? ? mondta el a miniszter. Kodály gondolatait idézve kifejtette, hogy a kultúrát nem lehet csak úgy megörökölni, a kulturális értékeket ápolni kell. Példaként említette meg a Snétberger-központot, mely széles körben fogadja a zenei területen tehetséges roma fiatalokat. Kiemelte továbbá az elmúlt években befejeződött, vagy a közeljövőben lezáruló nagyobb kulturális beruházásokat, többek között említést tett a Budapest Music Centerről, a Pesti Vigadóról, a Zeneakadémiáról és a Fejér Megyei Levéltárról.

DSC_0040Az est folyamán Eperjes Károly és Tompos Kátya adott elő, majd a nemzeti intézmények műsorát tekinthette meg a közönség.

 

Díjazottak

Balassa Péter-díj
? dr. Szirák Péter

Csokonai Vitéz Mihály-díj
Alkotói kategória
? Török László
? Kocsán László

Közösségi kategória
? Kartali Asszonykórus
? Vass Lajos Kórus
? Forrás Néptáncegyüttes

Minősített Közművelődési Intézmény Cím
? Arany János Művelődési Központ és Városi Könyvtár – Tiszakécske
? Egri Kulturális és Művészeti Központ – Eger
? Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft. ? Kecskemét


DSC_9980
Ramháb Mária, a kecskeméti könyvtár igazgatója átveszi a díjat

Közművelődési Minőség Díj
? békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központnak

Minősített Könyvtár Cím
? Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Kecskemét
? Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvár és Levéltár, Szombathely
? Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ.