A stockholmi Auktionsverk, a világ legrégebbi, 1674-ben alapított aukciós háza ikeás étkészleteket, bútorokat és lámpákat árverezett. Sok berendezési tárgy származott az 1950-es évekből, de voltak porcelánok, amelyek az 1990-es években kerültek a boltokba.

122 tételt árvereztek, amelyek összértéke körülbelül 14,1 millió forint volt. Kiemelkedett közülük egy Gillis Lundgren tervezte piros Impala kanapé. Amikor 1972-ben piacra dobták, alig 45 ezer forintot kellett érte fizetni, az aukción pedig mintegy 750 ezer forintnak megfelelő svéd koronáért kelt el. Magas árat, közel 450 ezer forintot ért két bőrhuzatú Natura szék, ami szintén nem véletlen, nyilatkozta a The Guardian című lapnak az Auktionsverk iparművészeti szekcióját vezető Ulrika Ruding, mivel a '70-es évek designja jelenleg nagyon népszerű.

2022-ben egy báránybőr huzatú Åke szék 8,4 millió forintért kelt el egy árverésen, de még ez is messze van az IKEA-rekordtól, amit a Bengt Ruda által tervezett Cavelli szék tart 2023 májusából. A limitált kiadású bútort valaki 6,6 millió forintnak megfelelő összegért vette meg. Eredeti tulajdonosa komoly hasznot húzhatott belőle, hiszen amikor 1958-ban a boltokba került, mai áron alig 10 ezer forintba került.

Piros IKEA Impala kanapé. Fotó: Viken Kantarci / AFP