Noha a húsvéti nyúl a legnagyobb sztár, faunánk tapsifülesei között akadnak még olyan nyúlalakok, amelyek az irodalomnak és a filmművészetnek hála, netán a popkultúra nyúlüregeiből szétszóródva hódítottak meg világszerte tömegeket. Vegyük hát sorra minden idők leghíresebb hazai és nemzetközi celebnyulait!

1. A legkisebb ugrifüles

Ki ne ismerné a Csukás István által megálmodott híres nyuszit? Csukás István írta és Foky Ottó rendezte, ám először csupán mellékszereplő volt a Téli tücsök című mesekönyvben Tüskéshátú, a sündisznó és Brekkencs, a Béka mellett. A Magyar Televízió megrendelésére – Foky Ottó rendezésében – a történetből két évados bábfilmsorozat készült, melyben Márton András kölcsönözte a kis nyuszi hangját. 1977-ben aztán Ugrifüles önálló sztorit kapott, melyet szintén Foky Ottó rendezett. Az ő nevéhez köthető még Mirr-Murr, a kandúr, a Varjúdombi mesék, Misi Mókus kalandjai, de ne feledkezzünk meg gyermekkorunk egyik nagy kedvencéről, a Tévémaciról sem. Később Csukás folytatta Ugrifüles kalandjait mesekönyvekben, ám a folytatásból nem készült már bábfilmsorozat.

 

2. Frank (Donnie Darko)

A paranoid skizofrén, pszichiátriát megjárt és gyógyszereket szedő, a sablonos kisvárosi élet keretei között tévelygő kamasz, Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) képzeletbeli barátja Frank, az embernagyságú horrornyúl. A hatalmas, bizarr külsejű nyúl másodpercre pontosan megjósolja a világvége eljövetelének időpontját a fiúnak, aki ezután vandalizmusba kezd. Richard Kelly 2001-es váratlan fordulatokkal teli, egyedi hangulatú, a tinihorror elemeivel ötvözött misztikus thrillere a bemutatóját követően hatalmasat bukott a mozipénztáraknál. Talán az időzítés nem volt a legjobb, ugyanis a Donnie Darko egyik jelenetében Jake Gyllenhaal szobájára ráesik egy utasszállító repülő hajtóműve – nem sokkal járunk 9/11 után. A nyolcvanas éveket és egy fiú zavart lelkivilágát misztikusan és félelmetesen bemutató alkotás mára kultfimmé vált.

3. Harvey

Jóval azelőtt, hogy Frank színre lépett volna, James Stewart (Szédülés, Az élet csodaszép) szerepelt Elwood P. Dowdként Henry Koster Harvey című filmjében 1950-ben. A szóban forgó nyúl hordozza Frank képességét, hogy megállítsa az időt, bár a Harvey kevésbé hátborzongató sci-fi, sokkal inkább vígjáték. Stewart nagyszerű a Mary Chase Pulitzer-díjas darabja alapján készült klasszikus komédiában. Elwood legjobb barátja a csakis számára latható Harvey, az embernagyságú nyúl. A férfi épelméjűségét húga megkérdőjelezi, de egy kavarodás következtében végül ő kerül be az elmegyógyintézetbe, és Elwoodra (no meg a nyúlra) vár a feladat, hogy kijuttassa onnan. A drámát egyébként világszerte – Magyarországon is – játszották színpadon, Elwood alakja pedig a tévében is gyakorta felbukkant.

4. Nyuszi a Micimackóból

Milne 1926-ban alkotta meg a Százholdas pagony szeretni való lakóit, a rajzfilmváltozatra azonban 1961-ig várni kellett, ekkor kaparintotta meg a Disney az adaptáláshoz szükséges jogokat. A tudálékos, sőt kissé neurotikus Nyuszi illusztrációi kevésbé hasonlítanak plüssállatra, mint társai, sokkal inkább élő nyulat formál az alakja. Szervez, ír és olvas, valamint nem szereti az új jövevényeket és a változást. Ő tervelte ki Zsebibaba elrablását és Tigris megfegyelmezését is! Micimackót és Malackát többnyire bevonja a terveibe, és Bagolyhoz megy segítségért, ha akad némi „gondolkodnivaló”.

Winnie-the-Pooh_41 másolat.jpg
Ernest Howard Shepard illusztrációja a Micimackó 1926-os kiadásában. Fotó: Wikipedia

5. Fehér nyúl

A fehér nyúl Lewis Carroll Alice Csodaországban című művében tűnik fel. Nem éppen a bátorságáról és a határozottságáról híres, mégis ő az első karakter, akivel Alice útja során találkozik. Arra ébredt ugyanis, hogy egy vékonyka hang szünet nélkül ezt kiáltozza: „Ó, egek! El fogok késni!” Az utókor számára a regényből 1951-ben készült mesefilm egyik favoritja lett a siető fehér tapsifüles a kis zsebórájával. A Mátrixban Neo (Keanu Reeves) azt a tanácsot kapja Morpheustól, hogy ha vissza akar térni a valóságba, akkor egyszerűen kövesse a fehér nyulat. Kevesebben tudják, hogy a „fehér nyúl” az Alice Csodaországban című regényből ugrott át a Wachowski testvérek kultfilmjébe, ahol Alice a nyulat követve jut el Csodaországba.

6. Aromo

A Négyszögletű Kerek Erdő, a Lázár Ervin-mesék visszatérő helyszínének lakója Aromo, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl. A Bruckner Szigfrid, Dömdödöm, Szörnyeteg Lajos, Ló Szerafin, Vacskamati és Nagy Zoárd bandáját vezető Mikkamakka elmondása szerint Aromo azelőtt szabad foglalkozású nyúl volt, káposztaszakértő. Korábban a mezőn lakott, ám miután részvételre kötelezték a Nyúlfutást Oktató Főtanfolyamon, a bizottságában ülő kövér, pirospozsgás urak pedig egy teknősbékával példálózva lepontozták a mozgását, ezért mérgesen megpattant, és vérebekkel a nyomában befutott a Négyszögletű Kerek Erdőbe, ahol rátalált jelenlegi barátaira.

negyszogletu-index.exact1600w.jpg
A Négyszögletű Kerek Erdő feldolgozása a Madách Színházban. Fotó: Madách Színház

7-8. Roger és Jessica

Robert Zemeckis (Forrest Gump, Számkivetett) a Vissza a jövőbe-trilógia első két részének forgatása között mellékesen megcsinálta a Roger nyúl a pácban-t. Korábban sosem működött együtt sikeresen az animáció és az élő szereplős műfajok összekutyulása, ám az úttörő technikai megoldások mellett itt a történet és a humor is működött. Zemeckis a rajzfilmek hőskorába, a 40-es évekbe invitálta nézőjét, némi hollywoodi és klasszikus magánnyomozós hangulattal megfűszerezve. Eddie Valiant kiégett detektívet (Bob Hoskins) felbérelik, hogy kövesse a férfiak körében egy kissé túlontúl is népszerű Jessica Rabbitet. Eddie lesifotókat készít Jessicáról és a Firkanegyed tulajdonosáról, utóbbi azonban rejtélyes módon meghal. Az első számú gyanúsított a féltékeny férj, Roger nyúl, a gonosz bíró szerepében pedig a Vissza a jövőbe őrült tudósa, Christopher Lloyd brillírozik.

9. A kockásfülű nyúl

Generációk nőttek fel a bőröndből minden reggel álmosan előbújó, távcsővel körbenéző zöld plüssnyúl történetein. Az első évadot 1974-ben kezdték gyártani, a folytatást 1976-ban. Összesen huszonhat rész készült, és még ma is vetítik a mesecsatornák. Kitalálója, Marék Veronika nemcsak írta, rajzolta is a meséit Richly Zsolt rendező segítségével. A kockásfülű nyúl nem váltotta meg a világot, csak töprengett a problémákon, és tett-vett, mire azok megoldódtak. A hétperces történeteknek végén a kimerült nyuszi pedig visszarepült a limlomos kamrába, az öreg bőröndbe a toronyház tetején. A Pannónia Filmstúdióban készült, bemutatásakor a sorozat szombat esténként futott a Magyar Televízióban, később pedig közel kilencven országban mutatták be.

10. Tapsi Hapsi

„Mi a helyzet, hapsikám?” – ismerősen cseng ez mondat? A legöregebb mozgóképes nyúl, az agyafúrt és minduntalan répát rágcsáló Tapsi Hapsinak még csillaga is van a Hollywoodi hírességek sétányán. A figura először 1940-ben tűnt fel a mozivásznon, és azóta is ő a Bolondos dallamok legismertebb figurája: 2002-ben megválasztották minden idők legnépszerűbb rajzfilmfigurájának. Több mozifilmben is feltűnt, talán a legemlékezetesebb szereplése a Zűr az űrben című moziban volt, amikor Michael Jordannel zsákolt a kosárpályán. Tapsi gyakran kivette a részét a politikai véleménynyilvánításból is: történeteiben megfricskázta a japánokat, Mussolinit és Hitlert is a második világháború idején.

11. Caerbannog vérnyula

Az utánozhatatlan angol abszurd humor legjelesebb képviselői, a Monty Python-csoport talán legismertebb filmje Artúr király Szent Grál-expedíciójának történetét mesélte el, méghozzá fergetegesen. Az övön aluli és intellektuális poénok, gegek között is kiemelkedik a Fekete Lovaggal való párbaj, illetve két nyúl feltűnése: először egy trójai fanyulat látunk, amelyet a gyanútlan franciák be is tolnak a várba, ám hamar kiderül, hogy a cameloti zsenik elfelejtettek elbújni benne, így a terv dugába dől. A másik nyúl pedig természetesen Caerbannog hírhedt őrzője, a vérnyúl. John Cleese-ék állítólag a Notre-Dame homlokzatáról vették a motívumot, amelyen egy gyáva lovag egy nyúl elől menekül.

12. Akira

1988-at írunk, és megérkezünk az ijesztő animált nyulak birodalmába. A japán disztópikus klasszikus író/rendezője, Katsuhiro Ohtomo egy bizarr módon túlméretezett példányt mutat be Tetsuo pszichés beteg (Nozomu Sasaki) rémálom jelenetében. Egy icipici, aranyos piros autóban utazó nyuszival és mackótársával kezdődik, ám hamarosan hatalmas szörnyetegekké válnak, és Godzilla-stílusban mindent elpusztítanak – mielőtt megijednének a vértől, ami Tetsuo lábából kifolyik, miután menekülés közben törött üvegre lép. Ha valaha szükségünk lenne arra, hogy ne együnk sajtot (vagy sárgarépát) lefekvés előtt, az Akira kötelező darab!

akira.jpg
Akira

13. Inland Empire

A fura nyulak vonalán maradva ki lehetne furcsább, mint David Lynch? Az egyszerű narratívákat megvető rendező (Mulholland Drive, Kék bársony, Twin Peaks) felöltöztette egyik kedvenc színésznőjét, Laura Dernt nyugtalanító nyusziöltönybe – Jeremy Irons és Justin Theroux oldalán. A Lynch hátsó udvarában épített díszletben leforgott Inland Empire jelentéstartalmát nem egyszerű kibogozni, ahogy a Dern által alakított színésznő egyre mélyebbre süllyed az életet utánzó művészet nyúlüregében. Aki fogékony a mester munkáira, annak érdemes megnézni David Lynch 2002-es Nyulak című őrült rövidfilmgyűjteményét is!

14. Bob és Bobek

Vissza a cukisághoz: a csehszlovák televíziós rajzfilmsorozat két, cilinderben lakó fehér nyusziról szólt, akik reggelente tornáznak. Bob, a nagyobbik szorgalmas, míg a kicsi, ám ravasz Bobeket nógatni kell. „Ébresztő! Gyerünk dolgozni! – De miért? – Mert a munka nemesít” – a minden rész elején elhangzó párbeszéd jól mutatja a korszellemet, és hogy az alkotók nem voltak restek becsempészni a rajzfilmbe a szocialista nevelés alapvetését. A sorozat atyja, a tipikus cseh humort megtestesítő Vladimír Jiránek eredetileg illusztrátor volt, akinek politikai karikatúrái rendszeresen megjelentek a vezető cseh napilapokban a kommunista rezsim összeomlása után. A Bob és Bobek első, klasszikus szériája 1978-ban indult, míg a második már a kétezres években. Utóbbiban a két nyúl már világ körüli útra megy.

15. Nyúl Péter

Nyúl Péter nagy szájánál csak a füle nagyobb. Egyébként jó kedélyű, laza, és nem hord nadrágot. Szerinte ő az ember legrégebbi barátja, és ezért joga van néha megebédelni a kiskertben, megmelegedni a konyhában és bulit szervezni a nappaliban. A helybéli tanyagazdának azonban erről egészen más elképzelései vannak. Beatrix Potter klasszikus meséje több feldolgozást is megélt: legutóbb 2018-ban készült belőle animáció, de írónője életéről is készült mozifilm, a 2006-os Miss Potter Renée Zellweger és Ewan McGregor főszereplésével.
 

97e7f6055ddce7307142d011ceab80a6.jpeg
Nyúl Péter. Fotó: Intercom