Nagy érdeklődés övezi a Petőfi 200 emlékév apropóján szervezett Magyar Géniusz Vándorkiállítást. Eddig összesen 150 ezren tekintették meg a vidék géniuszait felvonultató nagyszabású tárlatot, amely szeptember 20-tól a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumban lesz látható.

A kormány 3,5 milliárd forinttal támogatja a Magyar Géniusz Programot, amelyben 2024 végéig 38 állandó, 26 időszaki kiállítás és 39 tudományos projekt kapott helyet. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének segítségével megvalósuló program az egész Kárpát-medence területére kiterjed a határon túli muzeális intézmények részvételének köszönhetően.

A program része a Magyar Géniusz Vándorkiállítás, amelyet nagy érdeklődés kísér útja során. A téma újszerűségét az adja, hogy magyarságunk örökségét, a vidék legjelentősebb műtárgyanyagát még soha egy helyen és egy időben eddig nem állították ki. A reprezentatív és nagyszabású kiállításon a látogatók megismerik a vidék géniuszait, a vidéki muzeális intézmények legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait. 67 intézmény 154 történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya mesél a látogatónak az elmúlt két évezredről.

A tárlat 2022 áprilisában indult Kecskemétről, majd Gyulán, Debrecenben, Győrben, Szombathelyen és utoljára augusztus 31-ig Egerben tekinthette meg a nagyközönség. A Magyar Géniusz Vándorkiállítás soron következő állomása szeptember 20-án nyílik Szekszárdon, a Wosinsky Mór Múzeumban.

Nyitókép: látogató a Magyar Géniusz Vándorkiállításon. Fotó: Gál Gábor / Dobó István Vármúzeum