Az idei fesztivál több okból jelentős: 90 éve született Zsigmond Vilmos, a fesztivál helyszínéül szolgáló, szegedi Belvárosi Mozi pedig 100 éve nyílt meg.

Rekordot döntött idén a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál nevezéseinek száma: 67 nagyjátékfilmet, 430 kisjátékfilmet és 41 kísérleti filmet neveztek az alkotók. A legtöbb nevezés Spanyolországból, Mexikóból, Amerikából, Belgiumból, Németországból, Oroszországból és természetesen Magyarországról érkezett. A közelmúltban bemutatott magyar alkotások szinte mindegyikét nevezték az operatőrfesztiválra, köztük a Drakulics elvtárs, a Valan, az Akik maradtak, a FOMO, a Seveled, a Guerilla, a Szép csendben, a Szeretlek mint állat és a Déva című filmet. A neves, Kossuth-, diák Oscar- és Balázs Béla-díjas operatőrökből, rendezőkből álló válogató zsűri megkezdte munkáját, a versenybe került filmek listáját március 18-án teszik közzé.

Az idei életműdíjas Máthé Tibor, aki Ragályi Elemér és Kende János után veheti át Popovits Lőrinc szobrászművész kisplasztikáját.

A 4. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált május 26-30. között rendezik meg Szegeden a frissen felújított műemlék palotában, a Belvárosi Moziban. A fesztivál szervezői ez alkalomból szeretnék még szélesebbre tárni kapukat: sok olyan programot terveznek, amelyek Szeged lakosságát, filmbarátait is megszólítják, valamint terveik szerint meghívják Zsigmond Vilmos családját, és mindazokat a filmes szakembereket, akik az elmúlt években támogatták, segítették a munkájukat, vagy zsűritagként vettek részt a fesztiválon.

Nyitókép: Zsigmond Vilmos. Fotó: MTI/Kovács Tamás