A megújult létesítményben a hagyományos fürdő mellett egy fürdési rituálékhoz kapcsolódó tárgyakat bemutató múzeum és kortárs művészeti kiállítótér is helyet kap.

A Çinili Hamam először 1540 körül nyitotta meg kapuit. Az oszmán építész, Mimar Sinan építette, külön részlegei voltak férfiak és nők számára. A fürdőket eredetileg kék csempével díszítették, ez adta a helyszín nevét: a çinili törökül csempézettet jelent. A kutatók becslése szerint egykor több mint tízezer csempe díszítette a tereket 37 különleges formába rendezve. Mire a helyreállítási munkálatok elkezdődtek, a csempék nagy része már régen eltűnt, sokat magángyűjtőknek és múzeumoknak adtak el – köztük a londoni Victoria és Albert Múzeumnak. A régóta elhanyagolt helyszín igen leromlott állapotban volt, falait zöld penész borította. A feltárás közben találtak néhányat a névadó cserépdarabkákból, és 18–19. századi falfestmények is előkerültek.

A 13 évig tartó helyreállítást követően ebben a hónapban nyílik meg újra a fürdő. Az Isztambul Zeyrek kerületében található létesítményben 2024-ig még nem lehet fürdőzni, de addig is magánkertek és kortárs művészeti kiállítás várja a látogatókat, amelyek az eredetileg a fürdőt tápláló bizánci ciszternákban kaptak helyet. Hamarosan a Gyógyító romok című új kiállítás is megnyílik, amely az épület építészetére reagáló művészi alkotásokat mutat be.

Az új múzeumban a hagyományos fürdési rituálékhoz kapcsolódó tárgyakat – köztük törölközőket, tálakat és díszesen díszített facipőket – lehet majd megtekinteni, de bemutatják a fürdő eredeti víz- és fűtésrendszerét is. A restaurálás során feltárt bizánci, római és oszmán korszakból származó tárgyak is láthatóak lesznek a tárlaton.

Forrás: smithsonianmag.com

Fotók: Anadolu via AFP / Arif Hudaverdi Yaman