fbpx

17 nap, 100 helyszín, 170 program az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon

A Budapesti Tavaszi Fesztivál a város sokszínűségének ünnepe. A kerületeken, közösségeken és műfajokon áthúzódó programkavalkád összeköti a várost és a benne élőket. Április 29. és május 15. között táncol, zenél, játszik és ünnepel a város, és ebbe a színes kavalkádba bárki bekapcsolódhat, hiszen mind kortársak vagyunk.

Megannyi műfajban és aktuális témában kínál változatos találkozási lehetőséget a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Olyan aktualitásokról gondolkodnak alkotók a színház, a zene, a tánc, az irodalom és a képzőművészet nyelvén, mint az anyaság, az európaiság vagy a fenntarthatóság.

Együtt a város! – a kerületek találkozása

A fesztivált szervező Budapest Brand nZrt., a főváros hivatalos turisztikai, kulturális és marketingszervezete számára kiemelt fontosságú a kerületekkel való együttműködés. A városi élményt akkor lehet igazán kiteljesíteni, ha belakják a programok azokat a helyszíneket is, ahova korábban nem jutott el a fesztivál. Most tavasszal a belváros mellett a kevésbé szem előtt lévő városrészek felé is nyitnak. A XV. kerület köztereit és a Budapesti Közművek ottani telephelyét éppúgy felfedezhetjük, mint a Római-part történeteit és az egykori Goldberger-gyárat Óbudán vagy a XXII. kerületben található Art Quarter Budapest privát alkotóházat és a budafoki pincéket, udvarokat, a rehabilitált Duna-part-szakaszt.

Lejla Josefowicz
Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar

Felfedezőúton a programok között

A hagyományos műfaji ajánlók mellett a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja idén tematikus koncepciók szerint is böngészhető a www.btf.hu honlapon. Hat élményutat ajánlanak a szervezők az érdeklődők számára.

Az #alternézet azokra a szubkulturális körökre hívja fel a figyelmet, melyek városunk rejtett kincsei, titkos erőforrásai. Ezek az alulról jövő szerveződések új megvilágításba helyezik valóságunkat, és erősen rákérdeznek jelenségeire.

A #családikör jelzésű programokon az egész család talál magának elfoglaltságot.

Budapest az európai kulturális vérkeringés része: párbeszédben áll a nemzetközi alkotásokkal, és megfogalmazza saját kézzelfogható, időtálló értékajánlatait. Ezeket gyűjtötte egybe az #európaihatás élményút.

A művészet az utcán hever. Vedd észre, hallgass bele, engedd, hogy új nézőpontokból fedje fel magát az ismerősnek vélt köztér! Ezt kínálják a #köztérélmény programjai.

A #nőihangok eseményein a gyakran elnyomott nézőpontok vagy elfojtott vélemények változatos formákban és bátran törnek elő.

Csák Beatrix és Rónai Attila: Duplaest. Fotó: Lékó Tamás

Minden környezetbarátnak kötelező program a #zöldeszmék sorozat. Milyen bolygót kaptunk örökül, és mit tehetünk a megóvásáért? A témát a legkülönbözőbb műfajokban járják körül.

Amit nem érdemes kihagyni

Az idei tavaszi fesztiválon Budapestre érkezik az utóbbi évek egyik legnagyobb európai színházi szenzációja. Avignon és Amszterdam után a Vígszínházban látható május 4-én és 5-én Mundruczó Kornél rendezésében Wéber Kata Pieces of a Woman című drámája a lengyel TR Warszava előadásában. A női sorsokat, az örök érvényű bűn és bűnhődés témakörét a #metoo korában vizsgáló történet eredeti színpadi feldolgozását a legrangosabb lengyel díjakkal ismerték el. Így azoknak is különleges élményt jelenthet, akik találkoztak a filmes változattal a mozikban vagy a Netflixen.

Jelenet a Pieces of a Woman előadásból. Fotó: Natalia Kabanow

Április 30-án a Budapesti Fesztiválzenekar nyitóhangversenyével indul a programsorozat, Still, Adams, Ives címmel. A koncert az „afroamerikai szerzők doyenje”, a szimfonikus dzsessz egyik legnagyobbja, William Grant Still művével kezdődik, majd a Steve Reich utáni éra egyik legkiemelkedőbb komponistája, John Adams hegedűversenyével folytatódik. Utóbbihoz aligha találhatnánk autentikusabb előadókat, mint a szerzővel személyesen is dolgozó Leila Josefowicz és David Robertson.

Az idei fesztivál a tánc világnapján kezdődik, az egész hétvégét ennek a műfajnak szentelik. Április 29-én a város számos pontján tűnnek fel flashmobszerűen táncosok a Kolosy tértől a Teleki térig, a Fény utcai piactól Újpalotáig, este pedig a Duda Éva Társulat Golden Section / I Shall Be Free című dupla bemutatója avatja fel az egykori margitszigeti ásványvíz-palackozóban nyíló Kristály Színteret. Szombaton a Madách téren mutatkoznak be a legkülönfélébb műfajokban aktív tánciskolák közösségei. Lesz itt többek között néptánc, tangó, swing és salsa – a Tavaszi TáncTéren bárki beszállhat a közös táncba, amit esti örömzene zár.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai között vannak ingyenesen látogatható, előzetes regisztrációhoz kötött események, illetve előre megvásárolt belépőjeggyel látogathatók. A programokról és a belépéssel kapcsolatos információkról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak: www.btf.hu.

A nyitóképen jelenet a Screws című előadásból. Fotó: Bart Grientens.

A rovat további cikkei