A fesztiválon három bemutatót is tartanak, ebből kettő ősbemutató. Igazi újdonság a Fagypont alatt című színmű premierje Máté Gábor rendezésében, Kern András, Máté Gábor, Vecsei H. Miklós, Lévay Viktória főszereplésével. A Szerelmünk, Sisi című monodráma Sisi életének utolsó órájáról és a zsidósághoz való hozzáállásáról szól, előadja: Gubik Ági. 

A Kulka Jánossal, László Zsolttal kilenc évig nagy sikerrel játszott Címzett ismeretlen című levéldrámát új szereposztásban, Hajdú László és Széll Attila főszereplésével mutatják be újra Czeizel Gábor rendezésében.

Dunai Tamás és Fegya (Orosz-zsidó dallamvilág-est)

A Spinoza évek óta tartó drámasorozatának célja azon magyar zsidók életének bemutatása, akik itthon és a nagyvilágban nagyot alkottak. Idén többek között A Pulitzer-ügy  (Fodor Tamás, Makranczi Zalán, Szinetár Dóra) és a Herzl című kávéházi dráma (Gyabronka József, Makranczi Zalán) kerül színpadra, illetve a Kálmán Imre, Szenes Hanna és Frida című est is színesíti a műsort.

Klezmer-koncert (Klein Judit, Masa Tamás), Leonard Cohen-koncert (Fellegi Balázs), Orosz-zsidó dallamvilágest (Fegya, Dunai Tamás) is szerepel a zenei kínálatban. Továbbá filmek (Zoli bohóc, A zsidó gimnázium utolsó osztálya, Lola Blau) és előadások (Gábor György, Frölich Róbert, Balázs Gábor), irodalmi estek és kabaré is szórakoztatja majd a közönséget.

Nyitókép: Hajdú László és Széll Attila. Forrás: spinoza.hu