Tíz sírra és nyolc ház alapjaira bukkantak az északkelet-kínai Liaoning tartományban – számol be a Xinhua kínai hírportál.

A maradványok a Vej Királyság (220265) és a Csin-dinasztia (265420) korából származnak. Előbbi állam a harcoló fejedelemségek korának egyik országa volt, a Csin-dinasztia pedig a három királyság korszaka után egyesítette ismét Kínát.

A Liaoningi Tartományi Kulturális és Régészeti Intézet csapata Jingkou város Csüjing nevű temetőjében végzett feltárást. A júliusban megkezdett ásatás során négy hamus gödröt, egy kemence helyét, egy kutat és több mint száz leletet is találtak.


6502dda95343a8cce04f030f.jpg
Jingkou város Csüjing nevű temetőjében végzett feltárás

Szu Csüncsiang, az intézet munkatársa szerint a tárgyak arra utalnak, hogy a helyszínen egykor egy lakóhely terült el. A leletek, köztük a rácsszerűen csiszolt sötét mintákkal és vésett vízfodros motívumokkal díszített kerámiatöredékek a tizenhat királyság időszakára datálhatóak (304439), és a korabeli Jan-államok kultúrájának jellegzetes jegyeit mutatják.

A kultúra Liaoningban létezett, de emlékeit ritkán azonosítják a régióban. A felfedezések arról árulkodnak, hogy miként oszlottak el, illetve léptek kulturális kölcsönhatásba egymással a korabeli etnikumok a Liaodong-félszigeten.

Az érintett temetőben 1972-ben kezdődtek a vizsgálatok. A helyi önkormányzat 1984-ben városi szintű kulturális örökségvédelmi egységgé nyilvánította a területet.

Fotók: Xinhua via AFP / Liaoningi Tartományi Kulturális és Régészeti Intézet