10. alkalommal rendezik meg a programot.

Találkozzunk a Tizediken! – olvasható a BUDAPEST100 oldalán a jövő évi felhívásnál.  A KÉK – Kortárs Építészeti Központ 2020. május 9-10-én rendezi meg tizedik alkalommal a Budapest100 programot, az egész várost megmozgató, rendhagyó kulturális-építészeti fesztivált. 

2020-ban a Budapest100 születésnapját ünnepelhetjük közösen. Ebből az alkalomból a szervezők megnyitják a jelentkezést minden budapesti lakóközösség számára. Az elmúlt kilenc évben több ezer önkéntes és közel 500 megnyitott épület lakóival hívták fel a figyelmet a körülöttünk lévő város mindennapi értékeire, érdekes történeteire, csodálatos épített örökségére.

Fontos, hogy a Budapest100 esetében a hangsúly a lakóközösségeken van, és elsődlegesen nem intézmények megnyitására törekednek a szervezők, hiszen arra számos alkalom kínálkozik minden évben. Ugyanakkor jó lehetőség a múzeumok és más kulturális intézmények számára, hogy kilépjenek a falak közül, gyűjteményeikkel, adatbázisukkal segítsék a kutatókat, jó programokat kínáljanak fel lakóközösségek számára, vagy kipróbálják az önkéntességet.

A 10. évben a program rendezői szeretnének mindenkinek lehetőséget biztosítani a csatlakozásra, ezért azokat budapesti a lakókat és közösségeket várják, akik szívesen megmutatnák másoknak is házukat, ahol élnek, dolgoznak. Az épületek kortól és elhelyezkedéstől függetlenül csatlakozhatnak a programhoz.

A Budapest100 az OSA Archívum és a KÉK kezdeményezésére 2011-ben indult azzal a céllal, hogy évente egy hétvégén keresztül ünnepeljük együtt az épp abban az évben 100 éves házakat. 2016-tól a szervezők új tematika szerint hívták meg a házakat, és városrészeket választottak, mert az I. világháború alatt kevés új ház épülhetett. Emiatt először az akkor 120 éves Nagykörút vonalán nyitották meg az épületeket, majd a Rakpartok hosszában ünnepelhettünk velük. 2018-ban nyitottak a Térre, 2019-ben pedig a Bauhaus centenárium apropóján a budapesti koramodern építészet nyomába eredhettünk. De az eredeti cél megmaradt: bemutatni pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal és hozzájárulni új közösségek kialakulásához.

A Budapest100-hoz évről évre egyre több épület csatlakozik, a látogatók száma tavaly meghaladta a 15.000 főt. Mindezek mellett az országos média is nagy figyelemmel kíséri ezt az önkéntesek és lokálpatrióták részvételével megvalósuló fesztivált.