„A 2006-os teljes újraszámoláshoz képest hiánytalan az 1969-ben megtalált mohácsi kincslelet” – állapította meg a Janus Pannonius Múzeum belső vizsgálata.

A Janus Pannonius Múzeum a következő közleményt adta ki: „A közelmúltban néhány sajtóorgánumban egy adminisztratív félreértésből fakadó tévedés miatt helytelenül jelent meg, hogy az összesen közel 24 kilogramm súlyú két éremlelet fele eltűnt. Az újságcikkek egy 2015-ös publikációra hivatkoznak, melyben az I-es számú lelet az eredetileg leírtnál jóval kisebb mennyiségben szerepel. A Janus Pannonius Múzeum belső vizsgálatot tartott, és áttekintette a lelet megtalálása óta eltelt 53 év iktató- és leltárkönyveinek az ügyhöz kapcsolódó adatait, illetve kollégáik és a feldolgozást végző numizmata újraszámolták a kincslelet leltározatlan részét.

Az egyes érmék századgramm pontosságú lemérését is magában foglaló elemzés ez év végére várható befejezése után a Janus Pannonius Múzeum a teljes mohácsi leletről nemcsak átfogó tudományos képpel, hanem darabra lebontva is pontos információval rendelkezik majd. A múzeum a következő évben az érméket egy újabb kiállításon is megmutatja a nagyközönségnek.”

Nyitókép: I. Mátyás korabeli ezüst dénárok. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd