A Bondoró Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál ettől az évtől Balatonalmádiban folytatódik. A magyar előadók mellett 10 nemzet 24 produkcióját láthatja a közönség az Öreg-parkban, közvetlenül a Balaton partján június 30. és július 2. között.

A fesztivál fő helyszínén, a Bondoró Porondon látható a Langaléta Garabonciások gólyalábas utcaszínháza, a Kajárpéci Vízirevü és a Tűzmadarak Cirkuszcsoport. Székely Andrea vízi bábszínházi előadása, a Tündérkönnyek ősbemutató lesz. Vázsonyi János és Turai Bálint (Firebirds)  vízen járnak tűzzel és szaxofonnal, de porondra lép a hétvége folyamán Papito, az argentin bohóc, valamint az osztrák Aramis Gehberger, azaz Dr. Bubbles is. A Flare Performance Ausztriából, a Les Contes d'Asphalt sétáló marionettje a Belgiumból jóvoltából érkeznek. Az estéket örömzenével egybekötött klasszikus Balaton-parti tábortüzek zárják.

A Manézsban bábos előadók lépnek fel,

köztük az óriásbábokat mozgató BAB Társulat, a Manómese című előadással a Simorág TánCirkusz, az Illaberek Bábszínház a Robin Hooddal, valamint Sarkadi Bence és Világjáró marionettjei. A fesztivál során kétszer látható az olasz Circo Pacco, az Agit – Cirk kortárs cirkuszi produkciói Finnországból érkeznek a Bondoróra, a brit Richard Handley pedig a Clown Gerard Ballet Show című előadást prezentálja. A MeseLigetben láthatja a közönség Fabók Mancsi Bábszínházát, a  KL Színház Sárkárnyölő Sebestyén című előadását, de a miskolci Csodamalom Bábszínház, valamint a veszprémi Kabóca Bábszínház is itt lép fel egy-egy program erejéig.

A Zenepavilon képzőművészeti programok és akusztikus minikoncertek számára ad bemutatkozási lehetőséget.

A pavilon többek között Debreczeny Zoltán festőművész Keréktárlat című kiállításának is teret ad, de itt játszik a közönségnek Móser Ádám harmonikaművész, az A la Gainsbourg duó és Báró Maszkura is, továbbá Vecsei H. Miklós színész, a POKET alapítója. A Bordűr helyszín fellépői Pokorny Lia színésznő, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Beck Boróka, azaz Boebeck lesznek, de játszik Áron András ’Apey’, a Meg Egy Cukorka zenekar és a Quack duó, valamint Grecsó Krisztián és Szabó Balázs, Youlï, illetve a Bondoró saját pályázatára jelentkező zenekarok.


63ea1e8a04412b64d8b12015.jpg
Szarka Fedor Guido / Mimuido. Forrás: Bodoró Fesztivál

A váratlan, vidám forgatagként kavargó, világító óriásbábok idén a spanyol Alea Teatre, Mirrorman, a Taurin Cirkuszcsoport és a cseh Mask Bureau jóvoltából láthatók.

Nemzetközi újcirkuszi produkciókkal tér vissza a Bondoró Színpad, ahol 2023-ban is könnyűzenei nagykoncerteket rendeznek.

A nagyszínpadon fellép a Lóci Játszik zenekar, és koncertet ad a Fran Palermo is. A Firebirds Restlesslegs című újcirkuszi előadását, illetve Duda Éva Társulat I Shall be Free című lendületes előadást láthatja a közönség. A Bondoró Színpadra érkezik még a Teatr Klinika Lalek lengyel társulata, míg a záró produkciót egy különleges, nemzetközi tűzszínházi koprodukcióban hozzák létre a hazai Firebirds és a cseh Mask Bureau  társulatnak köszönhetően. A Bondoró Színpad, egyben a fesztivál zárókoncertjét a közös felvonulást, a Bondoró-főnixégetést követően az Elefánt zenekar adja.

Nyitókép: Teatr Klinika Lalek. Forrás: Bondoró Fesztivál