Az esemény házigazdája Visegrád lesz – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára november 20-án Szentendrén.

Jövőre Magyarország rendezi meg az Európa Tanács Kulturális Útvonalainak Szakértői Fórumát. Vincze Máté a Kulturális Útvonalak magyarországi képviselőinek első találkozóján hangsúlyozta, különösen fontos, hogy Magyarország felismerje azokat a lehetőségeket, amelyek abból adódnak, hogy hazánk jól teljesít az úgynevezett soft power (kulturális háttérdiplomácia) területén. Kiemelte, hogy felismerte ezt Antall József miniszterelnök is, amikor aláírta az Európa Tanács csatlakozási dokumentumait, és először hívta Magyarországra a szervezet ifjúsági intézményét, amely máig Budapesten található, és rengeteg fiatalt csábít Magyarországra, mivel igen sok rendezvényét hazánkban tartja – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Vincze Máté megjegyezte: nem véletlen, hogy jövőre, amikor Magyarország veszi át az EU soros elnökségét, Visegrádon tartják az Európa Tanács Kulturális Útvonalainak Szakértői Fórumát. Hozzátette, hogy témája a generációk közti kultúraátadás, -örökítés, -továbbadás lesz. Ez egyrészt megmutatja, hogy európaiként, magyarként mi az, ami összekapcsol bennünket más európai nemzetekkel, másrészt az, hogy fennmaradtunk Európában az elmúlt 1000 évben, annak is köszönhető, hogy kultúránkat mindig átadtuk az utánunk jövő generációknak – fűzte hozzá Vincze Máté.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az Európa Tanács tagállamaiból számos szakértő érkezik a jövő évi fórumra, ahol megtapasztalhatja Magyarország kulturális sokszínűségét. Mint hozzátette, azért is esett a választás Visegrádra a rendezvény házigazdájaként, mert bár kis város, összesíti mindazt, amit Magyarország felmutathat: van régészeti öröksége, koronázóváros volt, a V4-ek történelmi, világpolitikai lábnyomainak helyszíne, turisztikai központ, és jó sportélettel rendelkezik.

Fotó: Kovács Attila / MTI