Hátrányos helyzetű fiatalok és négy országból érkező, szociálisan elkötelezett alkotók együttműködésével születik meg a 2078 km című előadás, amely július 28-án a Szentendrei Teátrumban, július 29-én pedig Hernádszentandráson, a TeatRom fesztiválon mutatkozik be.

Kikinda, Prága, Hernádszentandrás és Párizs Budapesttől mért távolsága összesen 2078 km. Ez az a távolság, amit a résztvevők megtesznek azért, hogy közösen alkothassanak. Az út azonban, amit bejárnak, sokkal hosszabb ennél. Tíz nap alatt a művészet segítségével közös nyelvet találnak maguknak, miközben megpróbálják áthidalni a társadalmi és kulturális különbségeket, megtartva ugyanakkor azokat a sajátosságokat, amelyeket magukkal hoznak.

A résztvevők többsége hátrányos helyzetű fiatal, aki először áll majd színpadon, az őket segítők pedig olyan szociálisan elkötelezett alkotók, akik a művészet eszközeivel szeretnék a társadalmat elfogadóbbá és nyitottabbá tenni. Az előadás egy kétéves módszertani folyamat része: négy ország négy művészeti szervezetének együttműködése a What’SAP – exchange of social art practices projekt keretein belül.

A What’SAP nemzetközi projekt az együttműködő partnerek módszertancseréjén alapszik annak érdekében, hogy a szociálisan elkötelezett művészeti gyakorlatokra Európa-szerte egyedülálló és elismert szakmaként tekintsenek (maga az SAP mozaikszó is a szociálisan elkötelezett művészetek elnevezéséből ered). A négy országból (Csehországból, Szerbiából, Franciaországból és Magyarországról) érkező partnerek közös célja elméleti és gyakorlati tudásuk továbbfejlesztése, új, könnyen használható szakmai módszertanok létrehozása és új technikák felfedezése, amely azt célozza, hogy az érdeklődők erősebben bekapcsolódjanak az interkulturális párbeszédekbe és a szociálisan elkötelezett alkotásba. A tudásmegosztás és a közösségépítés után a projekt következő lépése a közös alkotás: ebbe a folyamatba tekinthet be a nagyközönség a 2078 km című közösségi színházi előadás premierjén.

A július 28-án a Szentendrei Teátrumban megvalósuló előadás teljes bevételét a borsodi hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Indahouse Hungary Egyesület számára adományozzák, ahonnan a magyarországi résztvevők érkeznek majd.

A premier utáni napon, azaz július 29-én a TeatRom fesztiválon, Hernádszentandráson is látható lesz az előadás.

További információk a július 28-i előadásról itt, a július 29-iről itt.

Az előadások a Pro Progressione szervezésében, az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával valósulnak meg. A projektben és az előadás létrejöttében együttműködő partnerek: Pro Progressione, Archa Theatre, Compagnie DK-BEL, Kulturanova.