judith_hill_billboard_600x397.png
Forrás: billboard.com

Az énekesnő családja révén egészen fiatalon csöppent bele a zene világába. Japán zongorista édesanyja és amerikai basszusgitáros apja a hetvenes években egy funkzenekarban találkozott. Kislányuk, Judith pedig már négyévesen dalt írt. Első lemeze, a Back in Time borítóján gyerekkori zongorájával látható.


judith_hill_borito_600x600.png
Forrás: genius.com

 

Négy nyelven beszél: a japán és az angol mellett spanyolul és franciául. Miután diplomát szerzett zeneszerzésből a kaliforniai Biola egyetemen, Franciaországba utazott, hogy együtt dolgozzon a francia Michel Polnareff énekessel. Dalszerzői és énekesi karrierje azt követően indult be, hogy visszatért az Egyesült Államokba.


Az egyik mérföldkő az életében az volt, amikor Michael Jackson őt választotta ki, hogy a 2009-re tervezett utolsó, This Is It címmel szervezett turnéján elénekelje vele az I Just Can?t Stop Loving You című slágerét. A próbák és előkészületek nem mindennapi pillanatait még dokumentumfilm is megörökítette.


twenty_feet_from_stardom_600x315.png
Jo Lawry, Judith Hill, Lisa FischerPillanatkép a 20 Feet from Stardom című dokumentumfilmből ? Lisa Fischer Nivie

 

A világsztárral kialakult különleges és szoros kapcsolatát mutatja, hogy Michael Jackson temetésén Hill énekelhette el a Heal The World című dalt, ami a ceremónia egyik legfelemelőbb pillanata volt. Sőt, I Will Always Be Missing You címmel dalt is írt az énekes emlékére, amelynek bevételeit jótékony célra ajánlotta fel.

Kezdetben főleg háttérénekesként dolgozott, mások mellett Stevie Wonderrel, Anastaciával, Mike Oldfielddel, Rod Stewarttal és Robbie Williamsszel, de együtt turnézott Josh Grobannel és John Legenddel is. 2013 tavaszán felbukkant az amerikai The Voice tehetségkutató negyedik szériájában is, és bár sokan őt tartották a legesélyesebbnek, végül csak a a legjobb nyolc közé jutott.

?Minden okkal történt, és éppen akkor, amikor kellett. És most itt vagyok, hogy felvegyem a lemezemet, mert eljött az ideje? ? mondja Judith egy videóban Paisley Parkban, Prince minnesotai stúdiókomplexumában. ?Egy tévéinterjúban megkérdezték, hogy kivel dolgoznék a legszívesebben, és Prince-t mondtam. Két héttel később személyesen hívott fel? ? mesélte. Az énekes-dalszerző eleinte csak egy közös zenélésre invitálta meg, az eredmény viszont annyira tetszett neki, hogy végül felvetette: vegyenek fel egy lemezt.

 

Az énekesnő április 16-án Magyarországra érkezik, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönségének bemutassa legújabb, november 13-án megjelent albumát, a Golden Childot. A lemez fő témája az összetartozás és a kultúrák sokszínűsége. ?Szeretném a zenémmel legyőzni a gyűlöletet, és közelebb hozni egymáshoz az embereket. A különbözőségeink ellenére egyek vagyunk. A dalok nagy részét a bennem élő gyereknek írtam.?

A cikk eredetileg a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos blogján, a btf.blog.hu oldalon jelent meg.