A 2:22 (egy kísértettörténet) ősbemutatója december 30-án este 20:22 perckor lesz a budapesti Centrál Színházban, Martinovics Dorina, Ágoston Katalin, Lengyel Tamás és Mészáros András főszereplésével, Puskás Tamás rendezésében.

Az idei WhatsOnStage Awards legjobb darabjának járó díjat elnyerő 2:22 (egy kísértettörténet) adrenalinnal teli estét ígér a nézőknek, ahol titkokra derül fény, és szellemekkel lehet (vagy nem lehet) találkozni. A látványos és fordulatos előadás jelenünk gondjairól beszél, és elsősorban a szeretet nélkülözhetetlenségére hívja fel a figyelmet.

„Jenny biztos benne, hogy új házukban minden éjjel 2 óra 22 perckor kísértet jár, de asztrofizikus férje, Sam hallani sem akar erről. Így csúnya veszekedésbe torkollik a szülés utáni első vendégség, ahol a férfi pszichológus barátnője, Lauren és új párja, Ben a meghívottak. Vajon tényleg léteznek szellemek? Hiedelmek és tudomány ütközik, de van valami ijesztő a levegőben, és egyre furcsább dolgok történnek. Jenny azt követeli, maradjanak ébren 2:22-ig, hogy kiderüljön az igazság” – áll a darab ajánlójában.

„A 46 éves angol szerző, a stand upos múlttal rendelkező Danny Robins misztikus thrillere az év szenzációja volt Londonban. Két dolog miatt döntöttem úgy, hogy mindenképpen elhozom Magyarországra. A kísértetdarabok a krimi dramaturgiáját követik, csak itt nem a gyilkost keressük, hanem azt, hogy ki a szellem és miért kísért, ennek kell az előadás végére kiderülnie. A rejtély ebben az esetben döbbenetes fordulattal oldódik meg. Ezt felettébb izgalmasnak találtam. Másrészt, miközben a darab a jelenünk problémáiról beszél, a szeretet nélkülözhetetlenségéről szól.

Korunk technológiája mint a hangrobbanás hagyta le a vele élő embert. Megfordult a világ. Az előző generációk bölcsességére mintha már nem lenne szükség. Az apa kérdezi a fiát, hogyan kell a minket körülvevő gépeket működtetni. Ilyen még nem volt az emberiség történetében. Gyökértelenek vagyunk és hitevesztettek. Az ember ma magányosabb, mint valaha volt. Meghódíthatjuk a Marsot, de ha a szeretet nem melegíti az életünk, minden győzelmünk hiábavaló” – fogalmazott az előadás rendezője, Puskás Tamás.

A darabot Puskás Samu fordította, jelmeztervező Matis Edit, a díszlettervező Bagossy Levente. Az előadás zenéjét Puskás Dávid szerezte, a fényterv Friedrich Gergely munkája.

Nyitókép: Ágoston Katalin, Lengyel Tamás, Martinovics Dorina és Mészáros András, a 2:22 (egy kísértettörténet) című darab főszereplői. Fotók: Sárosi Zoltán