Két évvel ezelőtt a koronavírus-járvány miatti szigorú szabályok betartásával önkormányzati cégek, kulturális, turisztikai, művészeti, egyházi és civil szervezetek összefogása hívta életre a szabadtéri rendezvénysorozatot, amellyel akkor egy új, egészségügyi kockázatot nem jelentő közösségi színtereket sikerült megtölteniük kulturális tartalommal.

Az Érezd Szombathelyt! programsorozat idei nyitórendezvényeként május 20-án a város főterén a helyi diákság ismét kapcsolódik a Quadrille – Európai Táncfesztiválhoz, amelynek a résztvevői érettségiző társaik tiszteletére táncolnak majd francia négyest Johann Strauss Denevér című zenéjére.

Május 21-én a Ferences kertben városszépítő virágvásárt rendeznek, május 27-én pedig a szombathelyi Weöres Sándor Színházban háromnapos fesztivál kezdődik, amelyen többek között fellép az Ungaresca Néptáncegyüttes, koncertezik a Bozsodi Quartett, Weöres Sándorról tart előadást Fűzfa Balázs irodalomtörténész, fotókiállítás nyílik és gálaműsor keretében átadják a Holdbeli csónakos-díjat is.

Május 28-án a Vasi Skanzenben Minitepsi kulturális és gasztronómiai fesztivált tartanak, a Szombathelyi Képtárban ugyanezen a napon A szombathelyi textilbiennálék és textiltriennálék 50 éve című kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők.

Június 16–19. között Szombathelyen rendezik meg az Életforrás családi fesztivált és kirakodóvásárt, amelyen fellép Eperjes Károly színművész, Dés László és az R-GO együttes is.

Június 16-án ismét lesz Szombathelyen Bloomsday, amelyen James Joyce Ulysses című regényének szombathelyi vonatkozását állítják a középpontba.

Június 17-én a vasi megyeszékhely ad otthont a Legerősebb Tűzoltók Nemzetközi Versenyének, június 24–25-én a csónakázótó partján megtartják a Szent Iván-éji vigasságokat. Június 26-án kezdődik és július 2-ig tart a Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor.

Július 1-jén a szombathelyi városháza teraszán ad koncertet Török Ádám és a Mini Akusztik Trió, az Emlékműdombon pedig két estén át szabadtéren koncertfilmeket vetítenek, eközben a belvárosban július 2-án és 3-án utcaművészeti fesztivál zajlik.

Július 9-én rendezik meg Szombathelyen a Vasi Vasember triatlonversenyt, ismét benépesül hétvégenként a nemrég felújított és átadott víztorony és a KRESZ-park, fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a kalandpark.

A programok a nyár további részében is folytatódnak különböző könnyűzenei és komolyzenei koncertekkel, ingyenes múzeumi tárlatvezetésekkel, gasztronómiai és gyermekprogramokkal.

A Savaria Történelmi Karnevált augusztus 25. és 28. között rendezik meg.

Az Érezd Szombathelyt! programsorozat szeptember 30-án a Kutatók éjszakájának helyi rendezvényeivel zárul.

A nyitóképen a Savaria Történelmi Karnevál.