A projekt januárban kezdődött azzal a céllal, hogy az alkotók kitörjenek a koronavírus-járvány által felállított falak közül. Január óta a száz rendező mindegyike feldolgozott egy-egy novellát a Dekameronból, amelyeket a krajovai színház művészei adtak elő.

A projekt egyedüli vendégszínésze a Bukarestben élő Marius Manole, az egyik legelismertebb román színész. A száz novellából készült száz részt online vetítették száz napon keresztül, most pedig hétfőn este román idő szerint 7 órától bemutatják egy maratoni színházi produkció keretében, amely a tervek szerint huszonöt órán át tart. A nézők, akik jelen lesznek a színház előadótermében, mintha egy televíziósstúdióba érkeznének, hiszen a színpadon és a teremben látható lesz a teljes felszerelés, amelynek segítségével létrejön a közvetítés.

Az előadás követhető lesz két óriási kivetítőn is, amelyeket a krajovai színház elé helyeznek el, de az interneten is figyelemmel kísérhető a www.hektomeron.com honlapon.

A szervezők azért választották a június 21-ét a bemutató időpontjául, mert ez az év leghosszabb napja.

A projekt a szervezők szerint egy keresztmetszete a mai világnak, egy művészi kiáltvány és hitvallás, amely szerint a világ az emberek cselekedeteinek összessége. Az eddigi online közvetítéseknek köszönhetően több mint 160 országban követték figyelemmel a Hektomeron részeit, amelyeket angol nyelvű felirattal láttak el.

A projektbe Magyarországról az erdélyi származású Szabó K. István rendezőt hívták meg.

Nyitókép: részlet a krajovai Marin Sorescu Nemzeti Színház Hektomeron cím előadásából. Forrás: tabu.ro