A Balassi Intézet közleménye szerint a szlovéniai magyar kulturális intézetet Orbán Viktor miniszterelnök és Miro Cerar szlovén kormányfő közösen nyitják meg. Az ünnepségen fellép Bognár Szilvi, Szokolay-Dongó Balázs és Bolya Mátyás, az intézet galériájában pedig Kaiser Ottó fotóművész Örök szerelmem, Budapest című kiállítása lesz megtekinthető.

Mint írják, a Balassi Intézet hosszú távú célja, hogy újrapozícionálja a magyar kultúra helyzetét Szlovéniában, kulturális téren is tovább erősítse a nagy múltra visszatekintő magyar-szlovén kétoldalú kapcsolatokat, és megszólítsa a szlovéniai magyar közösséget is. A világszerte működő intézethálózat a ljubljanai állomáshely létesítésével 22 országban 24 intézettel lesz jelen – mutatnak rá az MTI-hez eljuttatott közleményben.

178949_452026298172494_1756986888_n

Az intézethálózat ünnepi programjait részletesen bemutató ajánló szerint Bécsben január 21-én csütörtökön a Kaláka együttes és Lackfi János költő közös interaktív gyerekprogramjával várja az érdeklődőket, majd a Kaláka együttes, Novák János és zenekara, valamint Mercedes Echerer ad közös koncertet a magyar nagykövetségen. Másnap az intézetben bemutatják Szőcs Géza legújabb verseskötetét Léner András színházrendező és Mercedes Echerer közreműködésével, ezt Novák János és zenekara fellépése követi.

A berlini Collegium Hungaricumban két kiemelkedő művész, Rubik Ernő Zoltán zeneszerző, dzsesszzongorista és Hock Ernő nagybőgős ad koncertet, Helsinkiben egy Finnországban élő neves magyar zenepedagógus család tagjai, Záborszky Anna, Katariina és Mária, valamint Tatu Eskelinen előadásában hallgathat meg többek között Kodály-, Bartók- és Haydn-műveket a közönség csütörtökön, pénteken pedig az új finn-magyar szótár bemutatójára várják az érdeklődőket a Magyar Kulturális és Tudományos Központ dísztermében.

CHB_CinemaTotal2009_03_Show

Belgrádban Róth Miksa Megszínesített napfény című kiállítását mutatják be csütörtökön, Brüsszelben pedig pénteken megalapítják az első Belgiumi Magyar Művészeti Szalont, amely a Belgiumban élő és alkotó, magyar vagy magyar származású művészeknek kíván segítséget nyújtani a magyarországi kulturális szereplőkkel való kapcsolatépítésben.

Bukarestben pénteken Szilágyi Ágota és Tankó Erika színészek újszerű műfajjal, a budapesti Maladype Színház Outlét című performanszával mutatkoznak be, az isztambuli intézetben Mácsai Pál és Bereményi Géza Azt meséld el, Pista! című művének török nyelvű kiadásával és közönségtalálkozóval ünnepelnek, Kairóban pedig a Kelet magyar kutatói című vándorkiállítást lehet majd látni a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal galériájában.

Delhiben január 19. és 22. között Magyarország hete programsorozatot tartanak. Ennek keretében rendezik meg Nagy Mária és Vidák István textilművészek kiállítását, csütörtökön a Mount Carmel School-ban a Palástrió koncertje lesz hallható, pénteken pedig három helyszínen zajló magyar-indiai táncműhelyt szerveznek az Indo-Hungarian Dance Bridge közreműködésével.

A Balassi Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ a magyar kultúra napján hirdeti meg hagyományos pályázatát az Egyesült Királyságban működő nonprofit magyar szervezeteket elismerő A Magyar Kultúráért az Egyesült Királyságban díjra. Londonban a magyar kultúra napjához kapcsolódva a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át Peter Broadbent a magyar zene- és kórusirodalom nemzetközi szintű megismertetéséért és Váci Sándor a brit-magyar építészeti kapcsolatok kutatásáért.

149697_balassi_sumuni

New Yorkban a Hungarian Memorial Celebration adománygyűjtő rendezvényén György Ádám zongoraművész ad koncertet, Párizsban a magyarul tanuló diákok számára szépkiejtési versenyt rendeznek, Pekingben Petőfi Sándor és Weöres Sándor megzenésített verseiből szerveznek programot gyerekeknek, Pozsonyban Józsa Judit kerámiaszobrász Magyar Örökség című kiállításának tárlatvezetéssel egybekötött megnyitója várja az érdeklődőket, Prágában pedig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mutatkozik be.

Rómában Sass Sylvia operaénekes nemzetközi mesterkurzusának zárókoncertjével ünneplik a magyar kultúra napját, Stuttgartban a Kőrösi Csoma Ösztöndíjasok, illetve a helyi magyar szervezetek részvételével magyar nyelvű zenés-irodalmi műsort rendeznek, a szófiai magyar intézetben január 21-én Kálmán Imre A Csárdáskirálynő című operettjének legnépszerűbb dalai hangzanak el az Építészek Szövetségének Székházában, Rada Toteva bolgár operett énekesnő és társulata előadásában, Zágrábban pedig a Kávészünet Zenekar fellépésével a magyar versnek szentelik a napot.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

MTI