fbpx

Kétszázötven javaslat történelmi filmre

A magyar történelem sok olyan, emlékezni érdemes eseményt, kalandos történetet vonultat fel, amiből akár film is készülhetne. Deák-Sárosi László filmesztéta, Gáspár Ferenc író, Jenei Miklós történelemtanár és Szabó Győző magyar–olasz szakos tanár a 250 javaslat magyar történelmi filmre című kötetében ilyenekre hívja fel a figyelmet. Az Országos Széchényi Könyvtárban tartott könyvbemutatón május 24-én olyan, a könyvtárban őrzött forrásokat is megismerhettünk, amelyek hozzájárulhatnak a történelmi filmek hitelességéhez.

Deák-Sárosi László filmesztéta maga is a nemzeti könyvtár munkatársa, annak fotó- és videóarchívumában dolgozik. Az archívum anyagaiból filmes beszélgetések részleteit láthattuk, köztük azt, amit Szőts Istvánnal, az Emberek a havason című alkotás rendezőjével folytattak. A hetvenes években interjú készült Amerikában Szent-Györgyi Alberttel, amit leforgathattak ugyan a magyar filmesek, de forgalomba a cenzúra miatt már nem kerülhetett. Szerencsére az archívum őrzi, és a Nobel-díjas tudós olyan történelmi eseményekről emlékezik meg benne, mint a kiugrási kísérlet támogatására alakult szervezkedés 1943-ban. Ugyancsak a könyvtárban őrzött dokumentum Molnár Sándor, Teleki Pál közvetlen munkatársának legépelt visszaemlékezése. Ezt Jelenczki István filmrendező használta fel történelmi dokumentumfilmjéhez.

Szabó Győző példaként hozta fel Várkonyi Zoltán híres Jókai-adaptációit, amelyek ma is megállják a helyüket, és játsszák őket a tévében a nemzeti ünnepeken. Egyik javaslata A jövő század regénye című Jókai-mű megfilmesítése, amelyben az író még Verne előtt megjósolta a repülőgépet. Villanyrepülők csatáznak benne, és az első világháború meg a bolsevik diktatúra is szerepelnek látomásaiban. E regényt már Szörényi László irodalomtörténész is javasolta megfilmesítésre.

Jenei Miklós történelemtanárként a gyakorlatból tudja: egy jó történelmi film sokat segít abban, hogy valamely korszak hátterét megvilágítsa, az órát színesítse. A magyar anyagokhoz kevés ilyen film van, és fontos lenne, hogy a sorsfordító témákban nagy léptékű játékfilmek, ha nem is szuperprodukciók szülessenek. Noha ezek nevelik és pozitívan befolyásolják a diákokat, még Mátyás királyról sem született hasonló, csak mesefilm vagy vígjáték. Javaslatai között szerepel Balázsdeák István egri várvédő és vicekapitány, Balassi Bálint bajtársa életének bemutatása.

Gáspár Ferenc művei történelmi témájú ifjúsági regények, és akár megfilmesítésre is alkalmasak. Szeretnénk büszkék lenni a történelmünkre, és az utóbbi harminc évben még olyan tragédiák átdimenzionálása is megkezdődött, mint a tatárjárás, hangsúlyozta. Könyveinek témái között Nagy Lajos királyunk nápolyi hadjáratai és a Tallóci család története is szerepel, akik a Hunyadiak előtti évtizedekben sikerrel védték Nándorfehérvárt a török ellen.

A filmajánló könyv előzménye széles körű konzultáció volt arról, hogy miért fontosak a történelmi filmek és a hitelességük. Végül a négy szerző vállalkozott rá, hogy a javaslatait kötetben jelentesse meg. A filmötletek között egyaránt találunk történelmi személyekre vonatkozót, filmadaptációra érdemes történelmi vonatkozású irodalmi műveket és olyan történelmi eseményeket, amelyek köré film épülhet.

A rovat további cikkei