A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök kitüntetéseket adott át a kulturális élet képviselőinek.

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapott:

Buda Ferenc, a Nemzet Művésze, Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja példaértékű erkölcsi tartást tükröző költészete, illetve gyermekverseket, prózai alkotásokat és műfordításokat is magába foglaló, nagy hatású irodalmi életműve elismeréseként.

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott:

Baán László közgazdász, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a rendszerváltozás utáni magyar kulturális élet újjáéledését szolgáló sokrétű szakmai munkája, különösen kimagasló színvonalú múzeumigazgatói és felsővezetői tevékenysége, illetve a Seuso-kincs hazahozatala és a Városliget kulturális központtá alakítása érdekében végzett világszínvonalú és maradandó értékű munkája elismeréseként.

Kubassek János Móra Ferenc-díjas geográfus, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója a földrajztudomány terén kiemelkedő, határainkon túl is számon tartott, különösen a magyar utazókkal, földrajzi felfedezőkkel és a Kárpát-medence magyar feltáróival kapcsolatos kutatásai, valamint szakmai és irányító tevékenysége elismeréseként.

Ókovács Szilveszter operaénekes, művésztanár, zenekritikus, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a magyar operakultúra megújítását, illetve a műfaj hazai és külföldi népszerűsítését nagy sikerrel szolgáló, kimagasló színvonalú intézményvezetői munkája, valamint a hiánypótló művészeti központnak számító Eiffel Műhelyház kialakításában betöltött jelentős szerepe elismeréseként.

Rockenbauer Zoltán etnológus, művészettörténész, kurátor, volt miniszter és országgyűlési képviselő a magyar kultúra kutatása, valamint nemzetközi és hazai népszerűsítése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

Nyitókép: Ókovács Szilveszter a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata átvételekor. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd