Fűből szőtt maradványokat találtak az alaszkai Kodiak-szigeten, egy, a Karluk-tó partján lévő ősi gyepháznál végzett ásatásokon – számol be az Arkeonews. Az Alutiiq Múzeum szerint a töredékek szőnyegdaraboknak tűnnek, és a kodiaki alutiiq/sugpiaq szövés legkorábbi példái közé tartoznak.

Az alutiiq őslakosok régóta foglalkoznak szövéssel, a művészet régészeti dokumentálása ugyanakkor a leletek gyors roncsolódása miatt ritka. „A Karluk-tó melletti gyepház feltárását egy szélesebb körű vizsgálat részeként végeztük, amelynek célja annak megértése, hogy az alutiiqok miként használták Kodiak belsejét” – mondta Patrick Saltonstall, az Alutiiq Múzeum régészeti kurátora.

Az Alutiiq Múzeum gyűjteményében 600 évesek a legkorábbi fű- és lucfenyőgyökér-kosarak, ezért a mostani felfedezés igen értékes az intézménynek. A szénizotópos kormeghatározás alapján a most feltárt ház mintegy 3000 éves lehet, ezt pedig az építmény kialakítása és a közelben talált leletek is alátámasztják.


650303be49ee50cdefa658e2.jpg
A gyepház feltárás után. Fotó: Patrick Saltonstall / Alutiiq Múzeum

„Valószínű, hogy őseink évezredeken át dolgoztak növényi rostokkal, attól kezdve, hogy 7500 évvel ezelőtt megérkeztek Kodiakra” – nyilatkozta April Laktonen Counceller, a múzeum ügyvezető igazgatója. Mint hozzátette, a növények könnyedén begyűjthetőek, és kiváló alapanyagok edények, szőnyegek és más használati tárgyak készítéséhez.

A szőtt töredékek vizsgálata azt mutatja, hogy létrehozóik hosszú, párhuzamos fűszálakat fektettek le, majd azokat egymásra merőleges, körülbelül 2,5 centiméter távolságra lévő sorokkal rögzítették. Ez a technika olyan nyitott szövésmódot hozott létre, amely az alutiiq fűszőnyegek történelmi példáin is megfigyelhető. A bonyolultabb fonások a szőnyeg kész szélén jelenhettek meg.

Nyitókép forrása: Alutiiq Múzeum