fbpx

33 milliárd forint műemlékvédelemre

?Az elmúlt hónapokban a Forster Központ munkatársai összesen húsz GINOP-pályázatot készítettek el, amelyeknek köszönhetően 33 milliárd forintot fordíthatunk a közeljövőben a legfontosabb kastélyaink és váraink megmentésére és megújítására? ? mondta L. Simon László, a Forster Központ felügyeletét is ellátó államtitkár. Hozzátette: a pályázatok közül eddig 19-et nyújtott be a Miniszterelnökség háttérintézménye, és ezek közül kilencről már pozitív döntés született, így ezek esetében már zajlik a támogatási szerződések megkötése.

IMG_40981
Fotó: Kőmives András

Támogatói döntés született a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a Majki Kamalduli Remeteség, a Sümegi Püspöki Palota, a bajnai Sándor?Metternich-kastély, az iszkaszentgyörgyi kastély, a dégi Festetics-kastély, a tatai Esterházy-kastélyegyüttes, a füzérradványi Károlyi-kastély és az egri vár esetében. A Nemzeti Kastély- és Várprogramba tartozó további tíz műemléket ? többek között a fertődi Esterházy-kastélyt, a nagycenki, a keszthelyi kastélyokat, a diósgyőri és a sümegi várat ? illetően a pályázatok pozitív elbírálására vár a felújítások lebonyolítását végző Forster Központ.

majk8
Fotó: Csákvári Zsigmond

?Hamarosan beadjuk a kisvárdai vár turisztikai fejlesztésére vonatkozó pályázatot is, így elmondhatjuk, hogy a GINOP-ban első körben rendelkezésünkre álló 33 milliárd forintot lekötöttük, így ma ez a kormány egyik legsikeresebb uniós programja? ? tette hozzá L. Simon László államtitkár.

A rovat további cikkei