Nem határoztak meg tematikát, sőt a technikára vonatkozóan sem fogalmaztak meg elvárásokat az alkotók számára, így a hegesztéstől kezdve a faragáson át a forrasztásig sokféle módszert alkalmaztak a papír, a réz, a műanyag, a gumi, a bazalt, a márvány vagy akár az acél felhasználásával készült munkákban. A kiállított alkotások egyik része a MANK Galéria épületében, másik része a kertben tekinthető meg ? míg az előbbiek esetében az utolsó három évben készült munkákról van szó, a kint kiállítottakra vonatkozóan már nem tettek ilyen kikötést.

 

A legfiatalabb generációtól, amelynek tagjai alig végezték el a Magyar Képzőművészeti Egyetemet, a Fajó János-díjasokig sok mindenki kiállít a tárlaton. Ezzel mintegy keresztmetszetet is kapunk a hazai szobrászatról. Mint a kurátor elmondta: kiállít többek között Erős Apolka, a Magyar Szobrász Társaság egyik vezetőségi tagja, Vizsolyi János, aki bronzzal dolgozik, Kutak Adrienn felvidéki művész vagy vidékről Veress Enéh szobrászművész és a szakmai körökben több évtizede jegyzett Barabás Márton.

 

A kurátor azt is elárulta, hogy a kortárs képzőművészetből nem lehet megélni ? amikor ugyanis ő a Műcsarnokban dolgozott, 12 ezer képzőművésze volt az országban, és ez a szám azóta sem csökkent. A művészek többsége éppen ezért tanít vagy éppen plakátot tervez. Pozitív tendencia azonban, hogy Nyugat-Európához hasonlóan megerősödött a magánmecenatúra szerepe.

 

A tárlat december 3-ig tekinthető meg.

A kiállító művészek:

Ámmer Gergo??

Barabás Márton?

Baráth Fábián?

Baráz Tamás?

Hans Peter Bauer?

Catlin Schlosser Bautista

Boros Tamás

Buczkó György

Budahelyi Tibor

Chesslay György

Drabik István

Drabik Tamás

Drozsnyik István

Ero?s Apolka

Ézsiás István

Fajó János?

Fock Máté?

Gaál Tamás

Gálhidy Péter

Gergely Réka

Gilly Tamás

Gvárdián Ferenc

Heritesz Gábor

Hérics Nándor

Kalmár János

Kontur András

Kutak Adrienn

Lakatos Pál Sándor

Lipcsey György

Luzsicza Árpád

Martin Henrik

Mata Attila?

Laszlo Milasovszky

Móder Rezso?

Nagámi

Nemes Ferenc

Perger László Gyula

Péter Ágnes

Pistyúr Imre?

Plank Antal?

Szabó Menyus

Szabó Tamás

Szilágyi Bernadett

Veress Enéh

Vizsolyi János

Takács Erzsébet
Fotó: Csákvári Zsigmond