Az idei tárlaton olyan tervezők munkái láthatók, akik kézműves tehetségükkel, tervezői tapasztalatukkal, innovatív gondolkodásukkal, gyártói leleményükkel vagy tudatosságukkal hívják fel magukra a figyelmet – hangsúlyozta Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgatója a hétfői megnyitón.

Négy tematikus térre tagozódik a kiállítás: konstruktőrre/manufaktúrákra, developerekre/tervezőkre, a környezet és az anyagtudatos dizájn limitált szériás munkáira, valamint a már-már műtárgy értékű iparművészeti termékekre.

Ebben az évben a középpontba kerül a környezettudatosság és az újrahasznosítás. Az installációs elemek leginkább újrahasznosított anyagokból készültek, és ezeket később újrahasznosítják.

A látogatók exkluzív tárlatvezetéseken is részt vehetnek. A rendezvény részeként tartják a HFA Academy design dialog több részből álló kerekasztal-beszélgetéseit, magyar és regionális szakértők részvételével.

Bata-Jakab Zsófia emlékeztett arra, hogy a 2020-as 360 Design Budapest öt nemzetközi elismerést kapott, köztük elnyerte a nemzetközi dizájn legrangosabb elismerésének számító Red Dot díjat is.

Kiemelte: az Art Market Budapest, valamint a Budapest Design Week rendezvényekkel stratégiai partnerként támogatják egymást. A 360 Design Budapest kiállítás nagyobb területen, több dizájnerrel összművészeti jelleggel valósul meg, ezáltal még inkább előtérbe helyezve a kortárs dizájn jelentőségét.

Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapítója és igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a 11. Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár, amely a napokban veszi kezdetét, a MDDÜ stratégiai partnerségének köszönhetően a képzőművészet és a fotóművészet mellett immár dizájnnal és formatervezéssel is várja a közönséget. Mint mondta, reményei szerint az MDDÜ-vel az idei évtől kezdve hosszabb távú együttműködést tudnak kialakítani.

A dizájn a mindennapok kihívásaira ad választ, a 360 Design Budapest kiállításon látható 2021-es tárgyak is a jelenre reflektálnak, és válaszokat adnak a mostani életünkre – hangsúlyozta Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

Az MDDÜ és a Budapest Design Week együttműködése a hazai dizájnvilág fejlődéséhez szükséges feltételek biztosítás mellett lehetővé teszi a magyar dizájn széles körben való megismertetését – hangsúlyozta.

Fotó forrása: HFDA