Az ország legnagyobb kulturális közösségi eseményén több mint ezer programmal várják péntektől vasárnapig az érdeklődőket, köztük a rendezvény három kiemelt helyszínén: Pomázon, Tarjánban, valamint Miskolcon. Idén harmadik éve, hogy határon túli települések is részt vesznek a programban. Az ezer program közül a kulturhazak.hu oldalon válogathatnak azok, akik aktívan szeretnék tölteni ezt a hétvégét.

Szeptember 24-én Pomáz adott helyet a Kultúrházak éjjel-nappal országos megnyitó eseményének a Pomázi Művelődési Ház és Könyvtárban. A háromnapos országos eseménysorozatot Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára indította útjára. A megjelenteket Novák Péter zenész-színész, a rendezvény védnöke, Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a Kultúrházak éjjel-nappal fő szervezője, valamint Nyári Darinka, a Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója köszöntötte.

A megnyitó helyszíne, Pomáz szép példát mutat abból, hogyan lehet egymás kultúrájának tiszteletben tartásával, egymás kultúrájának megismerésével együtt élnie öt nemzetiségnek.

A megnyitó – mely a Kultúrkavalkád címet kapta – programja között is megmutatkoztak az itt élő nemzetiségek: többek között fellépett a Kossuth-díjas (szerb) Vujicsics együttes, valamint Máté Erika roma folklór énekesnő, de helyet kapott a német nemzetiségi iskola kulturális produkciója, valamint a Kevély táncegyüttes előadásán a magyar virtussal is találkozhatott a közönség. A programsorozat mottója, a Mindennap értéket adunk jegyében a megnyitó résztvevői és a sajtó képviselői betekinthettek a művelődési ház programjaiba: egyebek mellett Orgoványi Anikó felolvasódélutánjába, a NoComment tánciskola hip-hop oktatásába, valamint különböző kézműves-foglalkozásokba és népi játszóházba.

A korábbi évek gyakorlatát követve a négyszáz helyszín közül idén is van minden napnak egy főszereplője: kiemelt helyszínként idén szombaton egy kisebb település, míg vasárnap egy nagyváros kerül a fókuszba. A szombati napon Tarján a lehető legváltozatosabb programokat kínálja, több színtéren számos aktivitással várják az érdeklődőket. A tarjáni szüreti felvonulás szorosan kapcsolódik a helyi bortermelő hagyományok ápolásához és megőrzéséhez. A településen élők vendégszeretete, az egymás iránti tisztelet és a falu szépsége, rendezettsége miatt sokan szívesen látogatnak el Tarjánba. Az oda látogatók szüreti készülődésbe, kézműves-foglalkozásokba, ékszerkészítésbe, kosárfonásba is bekapcsolódhatnak, de nyitott pincékkel, bor- és mustkóstolással, borászattal kapcsolatos tevékenységekkel is találkozhatnak az érdeklődők, valamint igazi szüreti felvonulásban lehet részük az eseményen résztvevőknek, fúvószenekar kíséretében.

A vasárnapi programok kiemelt helyszíne Miskolc,

a diósgyőri vár melletti Lovagi Tornák tere és Vásártér, ahol Játéktári móka keretében 16-féle középkori játékot próbálhatnak ki az oda látogatók, valamint különleges fegyvermustrának lehetnek tanúi. A Vásártéren kézművesek, vásárosok, piktorok, utcazenészek, apródok és udvarhölgyek mutatkoznak be, íjászbemutatót láthatnak és kipróbálhatják a betűvetést, a láncing- és hangszerkészítést is az rendezvényen résztvevők. A helyi művelődési házak hatósugara nemcsak a lakókörnyezetükre, hanem specializálódásaik okán a város és környékének nagyobb területére is kiterjed. A kilenc telephely sokszínűségét és az ismeretterjesztést mint hagyományos közművelődési tevékenységet állítja középpontba a rendezvénysorozat.

Színes programokban tehát nem lesz hiány, az országos kínálatról a www.kulturhazak.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Kultúrházak éjjel-nappal a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a PReport PR-partnerségével, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.