plasticchina_600x337.png
Plasztik Kína

A Verzió 2004 óta Magyarországon egyedüliként nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket. A bemutatott filmek eredeti és kreatív módon közelítenek alanyaikhoz, együttérzést keltve és toleranciára tanítva minket. A képek nyelvén arról szólnak, amivel a távoli országokról szóló hírekben és a saját közvetlen tapasztalatainkban vagy emlékeinkben újra meg újra találkozunk: hatalmaskodással és megaláztatással, a gyilkolás kegyetlen gépezetével és a fennmaradásért vívott küzdelemmel.

Az idei fesztivált Mundruczó Kornél, a Jupiter Holdja és a Fehér Isten rendezője nyitja meg a Trafóban, ahol a közönségnek a Magyarországon született, iraki származású lantművész, Omar Bashir fog zenélni. A nyitófilm a Zaradasht Ahmed rendezte Nincs hová bújnod című alkotás lesz, mely egyedülálló betekintést enged a világ egyik legveszélyesebb és legkevésbé megközelíthető térségébe, Irak középső részébe, amit a halál háromszögének is hívnak. Itt dolgozik ápolóként drámai körülmények között Nori Sharif, akinek életét öt éven keresztül követi nyomon a film. Előzetese az alábbi linken elérhető: https://vimeo.com/190076830. A filmvetítés után a rendezővel Oksana Sarkisova, a fesztivál igazgatója fog beszélgetni.


nowhere_to_hide.png
Nincs hová bújnod

Az emberi jogokról sokan beszélnek, de kevesen vannak, akik nyomon követik a jogaikban megsértettek, a jog nélküliek mindennapjait. A Verzión bemutatott filmek alkotói ezt tették meg. Nem az egzotikumot, a szenzációt, a kiállíthatót és eladhatót, hanem embertársaik sorsát ábrázolják filmes eszközökkel. És bár az emberi jogok a filmekben ? miként az életben is ? hiányként jelentkeznek, ezért a filmek többsége szomorú, hangvételük komor. De vannak szabályt erősítő kivételek!

A vetítések mellett a látogatók részt vehetnek közönségtalálkozókon és nyílt vitafórumokon, valamint kerekasztal beszélgetéseket hallgathatnak meg a programban szereplő filmek alkotóival és az emberi jogi ügyek mellett elkötelezett civil szervezetek közreműködésével. E találkozók alkalmával lehetőség nyílik a közönség és a szakma párbeszédére, a filmes eszközök lehetőségeinek megvitatására, elgondolkodhatunk a dokumentumfilmek közvéleményre történő hatásáról, a filmszakma társadalmi szerepvállalásáról. Workshopok és nemzetközileg elismert szakemberek által vezetett mesterkurzusok segítségével a hazai dokumentumfilmesek egyedülálló lehetőséget kapnak a nemzetközi vérkeringésbe történő bejutásra, kialakulhat az emberi jogi ügyeink és a filmszakma közös, nemzetközi fóruma. Újra megrendezik a DocLabot a fiatal tehetségek támogatására, melynek során a résztvevők megoszthatják saját közösségeik történeteit, tapasztalatait és kilátásait egy olyan filmet készítve, amely közelebb hozza a nézőhöz az emberi jogokat ma fenyegető veszélyek megértését. A kezdő, avagy gyakorló filmkészítőket a szerkesztésben, vágásban és utómunkálatokban egy filmesekből és emberjogi szakértőkből álló nemzetközi csapat segíti és látja el tanácsokkal a workshop alkalmával. Mindemellett ingyenes vetítésekkel és a filmekhez kapcsolódó beszélgetésekkel várják a középiskolás diákokat délelőttönként november 15. és 17. között a Művész és a Toldi Moziba, ahol az érdeklődők hét kortárs dokumentumfilm közül válogathatnak.


lastmeninaleppo_600x337.png
Aleppó, a végsőkig

A fesztivál helyszínei a Trafó mellett idén is a Toldi mozi, a Művész Mozi, a Kino Café Mozi, a Blinken OSA Archívum, valamint a Közép-európai Egyetem, vidéken pedig az Apolló Mozi Pécs, Szegeden a Grand Café Mozi vetíti a Verzió filmjeit. A helyszínek és a programok széles választékával biztosítják a szervezők, hogy minél több embert tudjanak bevonni az emberi jogi ügyekről történő diskurzusba, valamint hozzájárulni a médiaismeretek és kritikai gondolkodás fejlődéséhez. A fesztiválról, a filmekről és a programokról részletes információ található a Verzió weboldalán, illetve Facebook-oldalán.

Antal Lilla

Forrás: www.verzio.org