1573–1574 között a Bánffy család alsólendvai udvarában működött Hoffhalter Rudolf vándornyomdász nyomdája, ott nyomtatták az első könyveket a mai Szlovénia területén.

Három 16. századi, egykor a városban kiadott könyvet állítanak ki Lendván hétvégén. Kultsár György protestáns prédikátor és tanító Az halálról való készületről rövid tanóság, a Postillák és Az ördögnek a penitencia tarto bűnössel való vetélkedéséről című könyveit az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik.

Az első magyar nyelvű könyvet 450 évvel ezelőtt nyomtatták Alsólendván, ennek alkalmából pénteken konferenciát rendeztek a városban.

A 16. században, a reformáció idején az akkori Alsólendván alakult ki a régió legfőbb irodalmi és vallási központja. 1573-ban és 1574-ben a Bánffy család alsólendvai udvarában működött Hoffhalter Rudolf vándornyomdász nyomdája, és ott nyomtatták az első könyveket a mai Szlovénia területén.

A 450 éves az első lendvai könyv című kiállítást a Polgárosodás, Nyomdászat és Ernyőgyártás Múzeumában augusztus 26-án nyitják meg. A tárlat október 31-ig, a három eredeti könyv azonban csak hétvégén lesz megtekinthető.