A magyar-holland Beyond Borders csapat swapID című rövidfilmjével tarolt a 48 Hour Film Project eindhoveni fordulóján. A verseny különlegessége, hogy a résztvevőknek mindössze 48 órájuk van egy rövidfilmet alkotni a kezdeti ötlet megszületésétől a vágott anyag elkészítéséig.

A 48 Hour Film Project egy izgalmas, kreatív hétvégét jelent, ahol filmesek rövidfilmeket készítenek egy globális eseményen, amely több mint 100 városban zajlik világszerte. A verseny minden városban más-más hétvégén kerül megrendezésre, és a helyi filmcsapatok, kezdőktől a profikig, versengenek azért, hogy egy hétvége alatt elkészítsék rövidfilmjüket. A csapatok péntek este kezdik a versenyt, amikor a városukban kisorsolják a műfajt, és megkapják a szükséges elemeket filmjük elkészítéséhez, ezzel biztosítva, hogy a filmek tényleg az adott hétvégén készülnek el.

A SwapID két nő történetét mutatja be, akik egy mobilalkalmazás segítségével váltani szeretnék testüket anélkül, hogy tudnának a másik tényleges motivációjáról. A cselekmény fő konfliktusa akkor bontakozik ki, amikor az egyikük férje értesül a tervezett testcseréről, és aggályosan kezdi megkérdőjelezni a helyzetet, felismerve, hogy ilyen technológia könnyen visszaélésre adhat lehetőséget, beleértve akár bűnözői szándékokat is. Ezáltal a film nem csupán morális dilemmákat vet fel, hanem a modern technológia etikai aspektusait is körüljárja.

A Beyond Borders csapatának rendezője, Szatmári Andi már kilencedik alkalommal vett részt a versenyen, és harmadszor versenyzett Eindhovenben. Kisfilmjének különlegessége, hogy a holland Gido Krommal társrendezésben Magyarországon és Hollandiában készült egyszerre, és a verseny közben a rendező és a magyar főszereplő, Mosolygó Sára (aki a Petőfi-film Szendrey Júliáját alakítja) még repülővel is átutaztak Hollandiába, hogy egy közös jelenetet forgassanak a holland főszereplővel, Sophie Bouquet-vel.

A rövid forgatás első napján videóchaten egyeztettek a forgatókönyvről, majd szombaton a magyar stáb a kelenföldi erőműben forgatott, míg a hollandok Rotterdam villanegyedében készítették a felvételeket. A közös jelenetet az amsterdami street art központjában, a NDSM Wharfnál forgatták. Ezt követte a zárónapon a vágás, a fényelés, a hangi utómunka, a VFX és a zeneszerzés is.

A verseny zárásaként a csapat hat díjjal térhetett haza, köztük a legjobb film és rendezés kategóriájában.

Nyitóképen a film egyik jelenete. Fotó: Lengyel Anna Vera