Idén április 5-én indul a fesztiválszezon: az egyik legizgalmasabb hazai zenekar, a Junior Artisjus-díjjal frissen kitüntetett Mōrk lemezbemutató koncerttel készül, és először látogat Budapestre a bájos és vagány francia lánytrió, a L.E.J. Afrika semmihez sem hasonlítható, zsigerig hatoló zenéje az A38-ra költözik egy estére, ráadásul a világhírű koreográfus, Emanuel Gat is egy erősen zenei fókuszú előadással lepi meg a hazai közönséget a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválon.


btf_190421_mork_c_sinco.jpg
Mörk

Ha ebből a magyar dalból nem lesz világsiker, akkor semmiből – írta a Player 2016-ban a Mörk You Know It's Good című daláról, olyan elődöket emlegetve, mint a Massive Attack vagy a Radiohead. A zenekar mindössze néhány évvel különleges szobakoncertjei után már a legnevesebb külföldi jazzfesztiválok rendszeres vendége. Pszichedelikus soul, extrém pop vagy stand up jazz, sokféleképpen meghatározható a Mörk zenéje. Április 21-én az A38-on legújabb albumuk, a The Death and Resurrection of Mörk lemezbemutató koncertjén is bizonyítanak.

Különleges zenei utazásra hív YoulÏ

A YoulÏ zenekar szintén a Dunán, de már a TRIP Hajón lép fel április 5-én. Az áprilisi koncerten második, Move című nagylemezüket mutatják be, amelyen felbukkannak uptempo elektro-funk-, chillwave beütésű hiphop- és melodikus future bass-dalok is.


190405_youli_cliziczai_reka_high.jpg
YoulI

Elsöprő női energiákban a L.E.J esetében sem lesz hiány: a francia énekestrió (Lucie, Élisa és Juliette) az A38-onlép fel április 17-én. A 2013-ban alakult csapat 2015 nyarán hívta fel magára a figyelmet, amikor popdalokból álló mashup feldolgozásukat több millióan nézték meg a YouTube-on.

Sikerüket többek közt a rafinált vokális szólamoknak, a szellemes hangszeres effekteknek ? Juliette éneklés közben általában csellón is játszik ? és egyszerre bájos és vagány előadásmódjuknak köszönhetik.


btf_190417_lej_c_universal_music_france.jpg
L.E.J

Egy összetéveszthetetlen hang – Mitsoura

Április 13-án az A38 színpadára lép az összetéveszthetetlen hangú Miczura Mónika és a Neóból ismert Moldvai Márk. Közös projektjük, a Mitsoura a kétezres évek egyik legfontosabb hazai világzenei-elektronikus produkciója volt, amely most, 7 év szünet után, új tagokkal kiegészülve tér vissza egy látványos, multimédiás koncerttel, melyen ősi tradíciók és a jelenkor hangjai, autentikus népzenei elemek és a 21. század technológiájának hangkollázsai hallhatók erős vizuális háttérrel megtámogatva.

Afrika is a hajóra költözik tavasszal

Április 6-án a modern afrikai zene hazai képviseletének meghatározó formációja, a Mabon Dawud Republic és Bognár Szabolcs szólóprojektje, az ?báse egy estére napjaink legizgalmasabb afrikai muzsikusait hozza el Ghánából és Nigériából.


190412_sunny_003_cjulia_gat.jpg
Sunny

Egy kakukktojás is szerepel a válogatásban. A tiszta tánc műfajában alkotó, izraeli?marokkói származású táncművész-koreográfus, Emanuel Gat ugyanis a zenész-producer Awir Leonnal együtt álmodta meg Sunny című előadását, amely ugyan nem koncert, sokkal inkább magával ragadó zenei performansz és koreográfiai felfedezőút egyben. Világklasszis táncosokkal a színpadon, akiket Avignontól Tel-Avivon át Londonig ünnepel a közönség és a szakma.

Gat és társulata már ötödször érkezik a Trafóba április 12-én és 13-án, és biztosak lehetünk benne, hogy újra lenyűgöző pillanatokat köszönhetünk majd nekik.

A cikk eredetileg a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos blogján, a btf.blog.hu oldalon jelent meg.