A február 16-án kezdődő fesztivál mottója A zene szabadsága. A jubileumi esemény kiemelt vendégművésze Vadim Repin hegedűművész.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész 2016-ban hívta életre a fesztivált, amelyet a XX. század második felében élő egyik legkiemelkedőbb zongoraművészének, Cziffra György emlékének ajánlott.  Idén is jelentős figyelmet fordítanak a fiatalokra, nekik szóló programokkal, mesterkurzusokkal várják őket, valamint átadásra kerülnek a Cziffra Fesztivál rangos díjai is.

A klasszikus zenei hangversenyek mellett izgalmas, a művészetet a tudománnyal összekötő estékkel is találkozhat a közönség. Ezen felül bárest, kiállítás és jazzkoncert is színesíti a programot.

A Győztesek koncertjén a jövő generáció legtehetségesebb művészei kerülnek fókuszba február 19-én a MOMKultban: a Cziffra Fesztivál díjazottjai, a BMC Nemzetközi Cimbalom- és a Bartók Világverseny, valamint a Virtuózok győztes szólistái lépnek fel.

A fesztiválprogramot megelőzi a Cziffra Fesztivál mesterkurzusa, amely idén bővült: a zongora és a cigányprímás oktatás mellett Miklósa Erika énekkurzusán is részt lehet venni.

A fesztivál kiemelt vendége idén Vadim Repin hegedűművész lesz, aki a gálakoncerten lép fel február 23-án a Zeneakadémián, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral és Balázs János zongoraművésszel.

Nyitókép: Cziffra György