1. Műgyűjtés másként ? művészeti kalandjáték ? július 19.
MANK Artporta

A Töltsd fel és nyerj kalandjáték a család összes tagját megmozgatja. A kortárs művészet legújabb alkotásainak felkeresésével bárki műgyűjtővé válhat. Ehhez elég csak megkeresnie a játékban résztvevő ? Cirque du Tókert, Harcsa Veronika Udvar, Kaláka Versudvar, LEMangURIA Kreatív Mozgásudvar, Momentán Udvar, Művészetek Zöldje ? udvarokban a művészeti darabokat, szelfizni velük és a képet feltölteni az egyik közösségi oldalra. Ezek után nincs más hátra, mint visszatérni az Artportához, ahol a szerencséseket értékes nyeremény várja.

fa

 

2. Hobo ? július 19.

Művelődési Ház

Az élő legendának számító Földes László Hobo Ady-esttel várja a költészetre fogékonyakat. Az idén száz éve elhunyt költő verseiből összeálló programon a szövegeken keresztül idéződik meg Ady Endre zsenije, lázadó, igazságkereső, a szabadság iránt elkötelezett szellemisége, mindaz, amiért rajongásig szeretjük a költőt, ha nem épp azon csodálkozunk, mennyi jóslata vált be. Ady vérmérsékletéhez tökéletesen illik Hobo bármikor felismerhető, markáns orgánuma.

hobo

 

3. Parno Graszt ? július 20.

Kocsor ház

Az autentikus cigányzenét játszó Parno Graszt együttes különleges, érzékeny, a cigányság gyökereiből táplálkozó, álszent finomkodást messze elkerülő dalszövegekkel színesített zenét játszik, a legmagasabb színvonalon, laza és könnyed stílusban közvetítve a cigánysággal járó életérzést.

parno

 

4. Balázs Elemér Group ? július 23.

Harcsa Veronika Udvar

A kimagasló tehetségű, több sikeres formációban részt vett Balázs Elemér jazzdobos alapította zenekar működése óta mindenki számára világossá tette, hogy egyszerre lehet valami populáris és a vájtfülűek igényeit, a szakma magas elvárásait is kielégítő produktum. Zenéjük az abszolút nyitottság jegyében különleges hangzásvilágot teremtett, s észrevehetően az állandó megújulás is jellemzi az együttest. A Balázs Elemér Group zenéje világkörüli utazásra hív, vétek lenne kihagyni.

balazs

 

5. Úton van a Cziffra Központ ? július 27.

MANK Artporta

A világhírű zongoraművész, Cziffra György nevét viselő, Budapesten épülő Művészeti Központ kitelepült programjain cigány zenekarokkal, művészeti csoportokkal, izgalmas családi rendezvényekkel találkozhat az érdeklődő. Horváth Kristóf, ?Színész Bob? a Tudás Hatalom társulat kezdeményezője rendhagyó irodalomórát szervez, valamint a cigány nők művészetben elfoglalt helyéről is érdekes információkat szerezhetünk. A központ célja megismertetni a közönséggel a cigány kultúra sokszínűségét, sokak előtt rejtett,egyedi értékeit, hagyományát. Joggal hihetjük, hogy az elfogadáshoz és a békés egymás mellett éléshez alighanem a kultúrán keresztül vezet a legkönnyebben az út.

 
cziffra

A képek forrása a Facebook.

Ayhan Gökhan