Ajándékötletek a könyvmoly családtagoknak? Segítünk.

Ha még nem tudnád, milyen könyv érdemes arra, hogy a fa alá kerüljön, alapos megfontolás után választottunk ötöt. Ígérjük, ezek a kötetek nem okoznak majd csalódást. Olyan szellemi és lelki szükségletek, mint a bejglibe szánt dió és mák.

Térey János: Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba (Jelenkor Kiadó)

Az idén tragikus hirtelenséggel elhunyt Térey János posztumusz, Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba című verseskötete a páratlan életmű nem akármilyen darabja. A Téreytől megszokott magas nívó mellett a kötet bátran kérdez rá mindarra, amiről a hétköznapok polgára suttogni, dadogni képes: a hol rontottuk el kínossága és a régi világrendbe vetett hit eleganciája simul össze békülékenyen, verseskötettől nem várt módon. Kedvenc szereplőink, Magyarország, a bevallatlan múlt, a magyar ugar szórt fényben tűnik fel a versek között, nem elhanyagolható figurák, de azért jobb, ha vigyázunk velük. Akik fenntartással kezelik a kortárs magyar költészetet vagy történetesen eltávolodtak tőle, Térey kötetén keresztül könnyedén visszatalálnak hozzá.

Tóth Erzsébet: A macskám Pasolinit olvas (Nap Kiadó)

Tóth Erzsébet munkásságát meghatározza a kritikus figyelem – legújabb, az elmúlt tíz év anyagából összeállt A macskám Pasolinit olvas című kötet is erről tesz tanúbizonyságot. Nemrég kiadott könyvében publicisztikák, esszék, kritikák, jegyzetek váltják egymást, a szempont azonban ugyanaz: pontosság, mélység, érzékenység. A könyv egyvégtében való végigolvasása nem javasolt, érdemes szünetet hagyni, megállni, elgondolkodni. Ha a könyv befejezése után azt érezzük, saját korunkról, saját magunkról tudtunk meg valami lényegest, az nem a véletlen műve.

Kovács András Ferenc: Requiem Tzimbalomra (Magvető Kiadó)

A Weöres Sándor szellemi örökösének tartott Kovács András Ferenc több évtizede van jelen a magyar irodalomban, munkássága megkérdőjelezhetetlen és megkerülhetetlen. Az idén hatvanéves költő előtt tiszteleg a születésnapja alkalmából megjelent kötet, különlegessége, hogy a versek Kovács András Ferenc válogatásában kerültek kiválasztásra. Rögtönzések, variációk, átiratok, játékosság, irónia, nyelvi bravúr, minden, amit szeretünk a költészettől, minden, amit szeretünk Kovács András Ferenctől.

Kántor Péter: Jég-öröm (Magvető Kiadó)

Az idén hetvenéves Kántor Péter húsz, képre írt verséből adott közre kötetet a Magvető Kiadó Jég-öröm címmel. A versek mellett a festmények is bekerültek a könyvbe: Pieter Bruegel, Rembrandt, Van Gogh, Lucian Freud is helyet kapott, nem véletlen, hogy nagyon közeli rokonság fedezhető fel a költő és a festőművészek stílusa között. Finom egymásra találás ez, bennük egy egész élet egyedisége követhető nyomon. „Egyes képek hirtelen, erőszakosan, mások többszöri felbukkanásukkal, lerázhatatlanságukkal jelzik felém, hogy nekünk közünk van (lesz) egymáshoz. Ilyenkor gyorsan igyekszem venni egy képeslapot a képről, esetleg egy albumot a festőtől. Van úgy, hogy rögtön vagy hamar felfedi magát a téma, realizálódik a vers, és van, hogy a kép hónapokig, néha évekig is vár egy fiókban vagy a fejemben” – árulta el Kántor Péter.

Élő Ady – Ady-antológia (Scolar Kiadó)

Az
idén száz éve elhunyt, mindig nyugtalan, Magyarországot kritikusan, tisztán
látó Ady Endre kortárs magyar költők válogatásában összeállított antológiája szép
és tartalmas karácsonyi ajándék. A népszerű, iskolában megtanult versek mellett
a kötetben kevéssé közismert szövegek tűnnek még fel. A kötet verseit a kortárs
magyar költészet legjobbjai, például Térey János, Ladik Katalin, Ágh István, Jónás
Tamás, Kovács András Ferenc, Kemény István, Kántor Péter, Marno János, Peer
Krisztián, Nádasdy Ádám, Zalán Tibor válogatták.