Augusztus elsején kora délutántól késő éjszakáig nyúló kulturális maratonnak lehet részese mindenki, aki Óbudára látogat.

A III. kerületi kulturális helyszínek összefogtak, hogy egy, a múzeumok éjszakáját idéző, óbudai kulturális rendezvényt hívjanak életre. A résztvevő intézmények sokoldalúsága az izgalmas programokban is megmutatkozik: városi séták, rendhagyó tárlatvezetések és műhelylátogatások, filmvetítések, hagyományőrző bemutatók vagy koncertek segítségével merülhetünk el Óbuda színes forgatagában. Íme néhány a programok közül.

Nyomozós játék a Goldberger Textilipari Gyűjteményben

Délután 4-től egészen éjfélig időutazó játékon vehetünk részt a gyűjtemény kiállítóterében. A nyomozásnak komoly tétje van: ha sikerül feltárni a kiállítás műtárgyaiban elrejtett információkat, feltaláló barátunk újra izzíthatja a gépeket! Aki pedig szusszanna egyet a nagy kutatómunkában, benézhet a gyűjtemény állandó kiállítására, hogy megnézze: Goldberger Ferenc textilgyára hogyan alakult apró manufaktúrából világvállalattá.

A Goldberger Textilgyár történetéről itt írtunk.

Kurátori tárlatvezetés a Budapest Galériában

Az Eddig minden rendben című tárlat mondanivalóját úgy foglalhatnánk össze legegyszerűbben, hogy „semmi sincs rendben, de mindenre van megoldás”. Az összművészeti munkákat felvonultató tárlat a szorongás, a megfelelési kényszer, a kiégés szimptómáit helyezi fókuszba azzal a nem titkolt céllal, hogy a nézelődő is magára ismerjen és elgondolkodjon a látottakon. 19 és 20 órakor a kiállítás kurátora, Gadó Flóra mesél részletesen az alkotásokról.

Koncert és tárlatvezetés a Godot Kortárs Művészeti Intézetben

Amennyiben épp az előbb említett Budapest Galériából sétálsz kifelé, okvetlenül kanyarodj el a 3 perc sétára található intézethez. Kleb Attila Closer című kiállítása olyan intim közelségből mutatja meg a hírességeket, ahogy korábban sosem láthattuk őket, de mindeközben elegáns, játékos, titokzatos marad. Ha ezt végignézted, 19 órakor lazíts egyet Magyar Bori és Kardos Dániel duójának koncertjén, akik jazz klasszikusok mellett saját szerzeményeiket is előadják.

Épületséta és kriptatúra a Kiscelli Múzeumban

A Kiscelli Múzeum 3 hónap zárva tartás után 3 időszaki kiállítással nyitotta meg újra kapuit. A Ragyogj! Divat és csillogás című kiállítás, a Testkép – Akt a kortárs magyar fotográfiában tárlat és a Vincze Ottó: Vigyázz! Nagyfeszültség! című installáció most újra megtekinthető, de ezen a napon a múzeum olyan tereibe is beleshetünk, ahova korábban biztosan nem. A 16 órakor kezdődő épületsétán megtudhatjuk, ki építette a kiscelli kolostort, mit rejt a titokzatos kripta, mi köze Mariazellnek Kiscellhez és Budapest legrosszéletűbb nőjéhez.

Közös lampiongyújtás az Ezüsthegyi Könyvtárnál

Ha már kellőképp elfáradtál, és legszívesebben csak leheverednél egy padra vagy a fűbe, a könyvtár udvarán megteheted. Arról nem is beszélve, hogy este 9-kor mesebeli látványban lesz részed, ugyanis több száz ember egyszerre gyújtja meg és engedi majd felszállni lampionját. Ha tökéletes randiprogramot keresel, ezzel biztos, hogy nem lősz mellé.

A rendezvény részletes programja itt olvasható.