Az iskola dolgozóit és a meghívott vendégeket Turcsányi Sándorné igazgató köszöntötte, aki elmondta, hogy az intézmény működésének sikerességét a közös erőben, a csapatmunkában és az egymásra figyelésben látja. Az igazgató egy olyan iskolát kíván vezetni, ahova ?tanár és diák is szívesen jár?. Jelenleg 14 nappali és 3 esti osztályt tartanak fenn, de a tanulók számának folyamatos bővülése miatt új tantermek kialakítása is szükségessé vált. Turcsányi Sándorné a tanintézet névadójáról is megemlékezett, aki orvosi karrierje mellett foglalkozott a kertészettel és megteremtette oktatásának alapjait.

f1

Az eseményen tiszteletét tette és támogatását fejezte ki L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is. A politikus rámutatott, hogy az iskola olyan korszerű tudást nyújt növendékeinek, amelyre a mai világban különösen nagy szükség van. Román István, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára is megerősítette azokat a gondolatokat, hogy meg kell becsülni a jó szakembereket, hiszen a vidék fejlődése nagyban függ a mezőgazdasági kultúrától és a falusi turizmus fellendülésétől.

Az ünnepségen Entz Géza művészettörténész és Dr. Entz László professzor, az intézmény névadójának leszármazottai is mondtak beszédet. Történeteikből kiderült, hogy Dr. Entz Ferenc komoly hazafias tudattal rendelkezett, a külföldi munka helyett inkább azt választotta, hogy a magyar betegeket segíti, emellett az ő nevéhez fűződik a modernkori magyar borászat tudományos hátterének megteremtése.

f2

A rendezvény végén Cserny Vilmos címzetes igazgató is felszólalt, aki több mint három évtizedig vezette az intézményt. Majd ajándékot adott át Turcsányi Sándornénak és közösen leplezték le a kézi faragással készült jubileumi emlékművet.

Fotó: Csákvári Zsigmond