Összegyűjtöttük azokat a múzeumokat, ahol remek szabadidős programokat, kézműves foglalkozásokat, gyerekbarát tárlatokat látogathatunk.

Az őszi, esős idő beköszöntével a szülőknek egyre nagyobb gondot jelent, hogy a játszótér helyett hogyan hozzák – szó szerint – tető alá az élményeket. Nem kell kétségbe esni, mert országszerte jobbnál jobb olyan múzeumokat találhatunk, ahol a kicsik játszhatnak, tanulhatnak és alkothatnak is. Nézzük, mit is kínálnak azok az intézmények, ahol nem csak képek lógnak a falakon!

Mesemúzeum, Budapest

A múzeum már 3 éves kortól ajánlja kiállításait és foglalkozásait látogatói számára. A mesés programokon a felnőttek is jól szórakozhatnak, de kiemelt figyelmet fordítanak a kamaszok részvételére is. Itt a legtöbb díszlet interaktív elemeket rejt és ennek megfelelően számos drámafoglalkozást is tartanak. Szombati programjaik kifejezetten a családoknak szólnak, de tematikus születésnapi zsúrok megtartására is van lehetőség. Novemberben Tarisznyamesék, Utazz velünk a fantázia világába és Kiskamaszok meséi foglalkozásokkal várják a kicsiket és a nagyokat is.

Magyar
Természettudományi Múzeum
,
Budapest

Ez a múzeum olyan varázslatos univerzum, ahol összeér a történelem a természettudománnyal, a dinoszauruszok őstörténete az űrbéli jövőkutatással. Itt a telefonhasználat sem ördögtől való, mert a szervezők tudják, hogyan kell a legújabb technológiákat a gyermekek fejlesztésére használni. A Museocaching tárgykereső játék segítségével a kalandorok nem csak szórakozhatnak, de nyerhetnek is, a bevállalósabbak pedig a szabadulószobás élményt is kipróbálhatják. Akik pedig csak a kiállításokban bolyonganának az ásványok és ősleletek mellett, most a hunok történelmét is megismerhetik, és íjászati bemutatón is részt vehetnek.

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, Kecskemét

Kecskeméten a játékok szentélyében a 18-20. század míves kivitelezésű gyermekjátékait lehet megcsodálni. A gyűjtemény 18.000 darabból áll, melyben minden különlegesség megtalálható. Ha szeretnénk ihletet meríteni, hogy mivel és hogyan is játsszanak gyerekeink, vagy akár együtt az egész család, akkor érdemes megnézni ezt a gazdag bemutatót. Az intézmény közösségi médiás felületén értesülhetünk azokról az alkalmakról, amikor kézműves foglalkozásokon vehetünk részt. Ezeket általában hétvégente, az aktuális hónap ünnep- és hagyományköréhez kapcsolódóan rendezik meg.

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma, Sárospatak

A Sárospataki Vár kiállítása egy történelmi időutazásra hívja látogatóit. A gyermekek számára izgalmas bemutató és kirándulócélpont is egyben. A korabeli enteriőrökben tárlatvezetések alkalmával fejedelmekről, összeesküvésekről és a Rákócziak történelméről hallhatunk izgalmas történeteket. A várkertben aktív kikapcsolódásra is van lehetőség, ugyanis a parkban játszótér kapott helyet. De a legizgalmasabb pont az Ágyúöntő Műhely, mely élethű modellje I. Rákóczi György egykori öntödéjének rekonstrukciója.

Pannon-Tenger
Múzeum
, Miskolc

A Herman Ottó Múzeum három kiállítással várja a természettudományok iránt érdeklődő gyermekeket és felnőtteket: dínók, ásványok és őserdei maradványok kalauzolnak el a Föld őstörténetébe. A tárlatok látványvilága ámulatba ejtő, és rengeteg hasznos tudnivalóval is gazdagodhatunk. A Lévay Laborban az iskolai tananyaghoz kapcsolódó rendhagyó órákat és múzeumpedagógiás foglalkozásokat is tartanak.

+ Programok babákkal

Korábban már beszámoltunk róla, hogy egyre népszerűbbek azok a múzeumi programok, melyeken kifejezetten csecsemőkorú gyermekekkel vehetünk részt. A Mama, nézd! eseményeit a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban és a Vasarely Múzeumban találhatjuk meg. Ezeken a helyszíneken novemberben csütörtökönként várják a legkisebbeket és kísérőiket egy kis művészeti kikapcsolódásra.