A BÁV Art 83. Művészeti Aukciója két rendkívül izgalmas napot hozott a résztvevők számára. Az árverés emlékezetes pillanatai közül Keserü Ilona Előérzet című festménye, valamint egy különleges aranykokárda körül kialakult heves licitharc emelkedett ki.

Keserü Ilona- Előérzet.jpg
Keserü Ilona: Előérzet

Az árverés során olyan különlegességek cseréltek gazdát, mint a volt köztársasági elnök, Sólyom László egykori hivatali bútorai és Keserü Ilona Előérzet című festménye. A BÁV Art nemcsak történelmi múltja miatt emelkedik ki a magyar műtárgypiacon, hanem egyedülállóan széles kínálatával is, amely a festmények mellett kiterjed az ékszerekre, órákra, ezüsttárgyakra, kerámiákra, fegyverekre, bútorokra is, nemritkán történelmi jelentőségű kincseket felsorakoztatva.

Az aukciós ékszerkínálat kiemelkedő darabja egy fehérarany, szív alakúra csiszolt tanzanitokkal és modern csiszolású briliánsokkal ékített ékszergarnitúra volt, amelyet kisebb izgalmak után végül 24 millió forintos áron ütöttek le. Meglepő fordulatot hozott az a felfokozott érdeklődés, amely a trikolór zománccal díszített aranykokárdára irányult. Az árverés különösen izgalmassá vált, amikor a több résztvevő közötti heves versengés eredményeképpen a tárgy végül a kikiáltási ár több mint tízszeresén, 4,2 millió forintos leütési áron kelt el, így a szerencsés nyertes jutalékkal együtt 5 250 000 forintot fizetett érte.

Kokárda.jpg
A több mint tízszeres kikiáltási áron elkelő kokárda

A második napon festményeket, bútorokat és műtárgyakat árvereztek. Többször is hosszas licitálások zajlottak, különösen Vastagh Géza Pihenő oroszlánok című olajfestményére, amely hosszú percekig tartó versenyt eredményezett, és végül több mint tízszeres áron, közel 9 millió forintért kelt el. A legnagyobb érdeklődés vitathatatlanul Keserü Ilona Előérzet című festményét övezte, amely felforrósította a hangulatot, és a résztvevők visszafojtott lélegzettel figyelték az eseményeket. A festmény 55 millió forintos leütési áron, jutalékkal együtt végül közel 70 millió forintért talált gazdára, megduplázva ezzel a kikiáltási árat.

Vastagh Géza - Pihenő oroszlánok.jpg
Vastagh Géza: Pihenő oroszlánok

A BÁV Art kétnapos művészeti aukcióját követően május 25-én startol a 9. Online aukció. A június 5-ig tartó esemény itt érhető el.