Az 550 éve, 1473. június 5-én befejezett első magyar könyvre, ezen belül is főként Hess András munkásságára emlékeztek a Magyar Kultúra magazin könyv témájú lapszámának bemutatóján az Országos Széchényi Könyvtárban hétfő délután – számolt be a Helyőrség.ma.

A rendezvényen Heinczinger Mika, a Liszt-díjas Misztrál együttes alapító tagja is közreműködött.

Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója köszöntőjében elmondta: az idén 550 éves Budai krónika kultúránk gazdagságára, a magyar könyvnyomtatás történetére mutat rá és alkalmat ad arra, hogy számot vessünk kultúránk helyzetével. A Magyar Kultúra magazinról hangsúlyozta: a rendszeresen megjelenő tematikus magazin értékközvetítő, a könyvet fókuszba helyező lapszámában pedig a nemzeti bibliotéka is helyet kap. (Rózsa Dáviddal a témában készült interjú a Magyar Kultúra 2023/5. számában itt olvasható.)


647f30ede1770b4abaea7561.jpg
Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchényi Könyvtár művelődéstörténésze

Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchényi Könyvtár művelődéstörténésze páratlan részletgazdagsággal vázolta fel az első könyv nyomtatásának történetét, annak nehézségeit; hogy miként alakult az eleinte 139-140 oldalból álló Budai krónika – melynek ma mindössze 133 oldalát ismerjük – politikai manipulációja, hogy miként és miért is maradt ki Vitéz János esztergomi érsek, a magyar humanizmus legjelesebb alakjának előszava. Arról is mesélt ennek kapcsán, hogy milyen anyagi háttér szükséges egy könyv kiadásához.

A Farkas Gábor Farkassal a Magyar Kultúra magazin 2023/5. számában olvasható interjú. Ízelítő belőle itt.

Zsupán Edina filológus, az Országos Széchényi Könyvtár Corvina-programjának vezetője annak a Vitéz Jánosnak az alakját idézte meg, aki tulajdonképpen egy teljes század művelődési viszonyait, irányait, tendenciáit képes volt meghatározni. A legújabb kutatások alapján az 550 éves Budai krónika Vitéz János közbenjárásának köszönhető, mindemellett, „átfogó módon próbálta az országnak a működését megemelni. Rendkívül különleges személyiség volt, nélküle nem született volna meg a Mátyás-kori, 80-as évekbeli virágzó reneszánsz.”


647f3127de623a9578ebb037.jpg
Szabados Ágnes a Nincs időm olvasni kihívás alapítója és a Libertine Könyvesbolt tulajdonosa

Szabados Ágnes (interjúnk itt olvasható vele) , a Nincs időm olvasni kihívás alapítója és a Libertine Könyvesbolt tulajdonosa egy személyes történettel vezette be ünnepi beszédét: saját könyvespolcáról mesélt a hallgatóságnak, s arról, hogy mit jelent neki a rendezvény aktuális ünnepeltje, azaz a könyv. – Egy ismeretlen szerzőnek van egy mondása, amit én is sokszor használok: mutasd a könyvespolcod, és megmondom, ki vagy – mondta Szabados Ágnes, aki éppen ezt a gondolatot középpontba helyezve indította el a Mutasd a könyvespolcod! című sorozatát, melyben a műsorvezető a közélet ismert szereplőihez ellátogatva kéri meg aktuális beszélgetőpartnereit, hogy mutassák be azt a három könyvet, melynek számukra története van. – Elképesztő, hogy emberek hogyan nyílnak meg a könyveiken keresztül, és mennyire más rétegét ismerhetjük meg ezeknek az embereknek – összegezte programját Szabados Ágnes. Mára már tehát az olvasás, a könyvek népszerűsítése a hivatásává vált, s éppen ennek az apropóján jött létre a Nincs időm olvasni elnevezésű kihívás is, melynek mára 65 ezer követője van.


647f3140e1770b4abaea7579.jpg
Juhász Anna irodalmár

Juhász Anna irodalmár, az ország legnagyobb irodalmi rendezvénysorozatainak a megvalósítója édesapja soraival indította ünnepi gondolatait, bemutatva azt a légkört, amelybe ő maga is beleszületett, és amely az első ihletet adta ahhoz, hogy egyszer majd csatlakozhasson ehhez a különleges világhoz. (Az erről szóló interjú itt olvasható.) Juhász Anna önálló útkereséséről, valamint úton levéséről számolt be a nézőközönségnek; arról a nehézségekkel teli folyamatról, melyben során eljött az a pillanat, amikor már csupán a könyv nyújtotta támasz volt képes segíteni. – Teljesen mindegy, hogy ki kinek a lánya, teljesen mindegy, hogy mibe születtünk bele, a könyv meg tud menteni. A könyv mindig ott tud lenni társként – jelentette ki. Ebből a tapasztalatból nőtte ki magát elsőként a kávéházi hangulatot megteremtő irodalom-népszerűsítő rendezvénysorozat, mely vidékre és a határon túlra is ellátogat Juhász Anna koordinálásával.

Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, író, könyvkiadó, a Líra Könyv Zrt. kreatívigazgatója a könyv jövőjéről beszélt. Elmondása szerint míg a digitális eszközök folyamatos megújulását tapasztaljuk is, a könyv, még ennyi év távlatában is ugyanazon formájában díszeleg. Az értő szövegolvasók száma azonban már sokkal aggasztóbb probléma, melyre mindazoknak, akiknek valamiképp hivatásává, munkájává vált a könyv világa s annak ismertetése, első számú feladataként kell kezelnie e nehézség kiküszöbölését.


647f3170de623a9578ebb04a.jpg
A Magyar Kultúra magazin könyv témájú lapszáma

Végül Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra magazin főszerkesztője beszélt a legújabb tematikus lapszámról, és mindazokról az inspirációkról, amelyek e lapszámot életre hívták.

A teljes beszámoló a Helyőrség oldalán olvasható.

Nyitókép: Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, író, könyvkiadó, a Líra Könyv Zrt. kreatívigazgatója a Magyar Kultúra magazin könyv témájú lapszámának bemutatóján az Országos Széchényi Könyvtárban.

Fotók: PKÜ / Bach Máté