_D0A0840_Copy

A Magyar Írószövetségben a költészet napja alkalmából izgalmas épületfestészeti programot tartottak. A Bajza utcai székház falára egész este az 1956-os emlékévhez kapcsolódó remek animációt vetítettek, amelyet a nemzetközi ismertségű Bordos László Zsolt képzőművész készített. A közönséget Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszöntötte, majd L. Simon László költő, országgyűlési képviselő beszélt legfőképp Gérecz Attila munkásságáról és hősiességéről.

 

?? Verset írok sorsod művészetéről.
Űzöm az Élőt, míg Lélekké sérül.
Ha megmintázom ? mindannyi halott!
De mit én öntök köréjük: a forma,
olyan lesz, mintha Isten szobra volna!
? Dalolom Őt, Aki nyomot hagyott.?

 

_D0A0775_Copy

A versrészletet L. Simon László idézte Gérecz Attila Sorsod művészete című verséből, melyet 1956 márciusában Márianosztrán, a fegyházban írt. ?A Magyar Írószövetség székházában találkozott Gérecz Attila író rabtársaival 1956. október 2-án, amikor a forradalom kiszabadította őt a Kozma utcai gyűjtőfogházból, és itt véglegesítette Tamási Áron a rabságból szabadult írók fölhívását a nemzethez, amelyet a rádióban is felolvastak? ? mondta az országgyűlési képviselő. Isten Gérecz Attilának kivételes sorsot és regényes életet adott, reméli, egyszer magyar nagyjátékfilm is készül belőle. A polgári keresztény családi háttér, a hadiapród múlt, a hadifogság vagy a sport adta hit mind-mind kellett ahhoz, hogy a sok, igazságtalanul börtönben töltött év ? hiszen 1950 és 1956 között ült börtönben ? ne törje meg testben és lélekben, sőt a szabadságharc kivételes személyiségévé váljon. A letartóztatott Gérecz Attilát hazaárulással vádolták, és el is ítélték, de még így is szerencsés volt, társait ugyanis kivégezték. Az ifjú tehetség a börtön kegyetlen kínjaiból az írásban találta meg a kiutat. Kivételes tehetségéből, amelyet a füveskerti írók is felismertek, a világ sajnos csupán két-két és fél évet kapott.

 

_D0A0840_Copy

Gérecz Attila 1956-ban maga is szembeszállt az elnyomással, ráadásul, ahogy Petőfi Sándor, ő is ceruza helyett fegyvert ragadott. Hat év börtön után azonban csupán hét nap szabadság jutott neki: 1956. október 30-án kiszabadította a forradalom, november 7-én pedig egy szovjet tankról leadott gépfegyversorozat végzett vele. ?Így lett Gérecz Attila kivételes tehetségű költőből igazi történelmi jelentőségű személy, ?56 hősi halottja? ? mondta L. Simon László. Hozzátette: itt van azonban köztünk csodálatos költészetével, Goethe vagy Rilke soraival, akiknek műveit még börtönéveiben fordította. Nemzeti közösségünk kizárólag a kultúrának köszönheti fennmaradását ? állapította meg, és fontos szerinte, hogy 40 év kommunizmus után ismét merjünk egymás szemébe nézni.

Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond