Sokat tudunk az 1956-os forradalom budapesti eseményeiről, de ismerjük-e a vidéken lezajlott eseményeket? A nemzeti ünnep hétvégéjén a szentendrei skanzenben a forradalom körüli időszak néhány falusi történése elevenedik meg. Ismeretterjesztő előadások, bringatúra mellett kézműves-foglalkozások várják a látogatókat.

A skanzen autentikus környezetében az ötvenes évek ruháiba öltözött színészek múzeumi, színházi jelenetekkel örökítik meg a forradalom időszakának pillanatait. A múzeum portáin az adott falu történetéhez kapcsolódnak a jelenetek. A skanzen faddi házánál teherautón élelmiszert és ruhát gyűjtenek a budapesti forradalmároknak, az ásványrárói háznál a mosonmagyaróvári vérengzés egyik falubeli áldozatának halála rázza fel a települést. A forradalom leverése után a kisalföldi Jánossomorján keresztül egy szál bőrönddel menekültek a határ felé a forradalmárok és a Nyugaton jobb életben reménykedők. Ezeket az eseményeket a jánossomorjai háznál idézi meg a szabadtéri múzeum.

Ismeretterjesztő előadások árnyalják a korszakról kialakult elképzeléseinket. Lesz bringatúra, és nem maradhatnak el a kézműves-programok sem. Varrhatunk rongybabát, készíthetünk svájcisapkát, légtornászt és krumplipuskát.

A rendezvény ideje alatt a Határtalan skanzen elnevezésű tematikus évhez kapcsolódó helyszínek és kiállítások is látogathatók. Részletek ezen az oldalon elérhetők.

Képek forrása: Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum