fbpx

7 év, 150 kiállítás – 125 éves a Műcsarnok

Az elmúlt hét évben a Műcsarnok csapata a magyar kultúra immár 125 éve működő, kiemelt intézményében százötven kiállítást rendezett. Egy összegzőtárlat a 125. évforduló alkalmával retrospektív módon ad bepillantást az elmúlt évek kiállítási- és társművészeti programjaiba.

2014-ben indult a Nemzeti Szalonok felújított hagyománya, amelyet idén hetedik alkalommal nyitottak meg a Műcsarnokban. Az öt művészeti ág, melyek az évente megrendezett a Szalon-kiállításokban követik egymást: az építészet, a képzőművészet, a fotóművészet, az ipar- és tervezőművészet és a népművészet. 

Az évek szezonokra és sorozatokra épültek, amelyekben egymást erősítő, kiegészítő kiállításokat járhattak be a látogatók.

Többek között Nicolas Schöffer, Sebastião Salgado, Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor, Steve McCurry, Milorad Krstić, Böröcz Andás, Csáji Attila, Jankovics Marcell, Keleti Éva kiállításai várták az érdeklődőket. A szezonok mellett alakultak ki a Frissen néven indult, „egy terem – egy művész – egy kurátor” típusú kiállítások. Idén a negyedik összeállítást rendezték meg, amely során 10 alkotó mutatkozhatott be önálló kiállításán. 

A Műcsarnok 2017 óta ad otthont a Budapest Fotófesztivál nyitókiállításainak – többek között: Alex Webb: The Suffering of Light / A fény szenvedése; Sandro Miller: Malkovich, Malkovich, Malkovich: Tisztelet a kamera mestereinek; David Lynch: Small Stories / Kis történetek; Paolo VENTURA: Velencei történet | Automaton.

Minden évben megrendezik a legfiatalabb művészgeneráció bemutatkozását lehetővé tevő és munkásságukat támogató Derkovits-ösztöndíj-kiállítást. 

A 35 év alatti pályakezdő művészek pályázati- és beszámolókiállításán mutatkozik be a korosztály a közönségnek, ez a találkozás a jövőt jelentheti. A fiatal alkotók és képzésük megmutatkozását szolgálta a Műcsarnok#Box-ban a művészeti felsőoktatás sorozat – benne többek között a Barabás Miklós Céh fiataljai vagy a Kassai Műegyetem design szakának hallgatói –, amelyet a gimnáziumi pedagógusok workshopjai, végül a 240 éves „Kisképző” közelmúltját bemutató tárlat zárt.

A legfontosabb, gyakran összetett tartalmakat kínáló tárlatoknál – Első aranykor; Ágak; Egy/Kor; Rejtett történetek, Képpraxisok I-II., Heruréka!, Tiszta szívvel festeni – nagy hangsúlyt kap a kiállítási installáció, ezzel segítve a néző „munkáját” élményként elvégezni, megélni – ezt a befogadói folyamatot segítik a gyakorlattá vált kiállításvezető újságok is. 

A Műcsarnok olyan kiállítás-stratégia kidolgozására törekedett, melyben a művek, az alkotók és a közönség találkozhatnak egymással.

Ennek az élménynek a felelevenítésére vállalkoztak a most nyíló,  7 év – 150 kiállítás | 125 éves a Műcsarnok című retrospektív kiállítással, melyben a falakon elhelyezett információs képanyag és adatok segítségével a látogatók felidézhetik az elmúlt évek kiállításait. A befogadói élményt a válogatott műtárgyak teszik teljessé. A kiállításhoz MŰCSARNOK 2014-2020 | A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETNEK MMXIV – MMXX Reprezentatív beszámoló a MŰCSARNOK elmúlt hét esztendejéről  címmel készült egy nagyszabású áttekintő kötet , mely ünnepi album és forráskiadvány is egyszerre.Az összegző tárlat a Műcsarnok megnyitásának 125. évfordulóját is ünnepli, de lehetőséget ad az utóbbi évek hiánypótló műtörténeti kiállításainak és a széles merítésű kortárs tárlatok eredményeinek felmérésére is. 

A kiállítás virtuálisan bejárható, a korlátozásokat követően 2021. június 27-ig látogatható. A kurátor Kondor-Szilágyi Mária volt. A tárlat hétfőtől – átmenetileg – virutálisan bejárható.

Képek forrása: Műcsarnok

A rovat további cikkei