Freddie Mercury eredetileg Farrokh Bulsara néven született a zanzibári Stone Town városában, párszi indiai szülők gyermekeként. Szülei, Bomi és Jer Bulsara azért vándoroltak ki Zanzibárba, hogy apja pénztáros maradhasson a Brit Gyarmati Hivatalban. Tanulmányait a Bombay melletti St. Peter?s Boarding School-ban kezdte, és itt lépett először nyilvánosság elé a The Hectics nevű együttesben. Szintén a St. Peter?s-ben kapta a Freddie becenevet. Ezután 17 éves koráig folytatta tanulmányait, majd családjával az 1964-es zanzibári forradalom elől Angliába menekült. Miközben már a Wreckage nevű együttesben énekelt, 1970-ben megismerkedett a Smile nevű bandában zenélő Roger Taylorral és Brian Mayjel. Mikor a Smile feloszlott, Freddie beszállt a zenekarba, így megalakult a Queen. A végleges felállás 1971-ben született meg, amikor egy meghallgatás során bevették a csapatba John Deacon basszusgitárost, amivel kezdetét vette minden idők egyik legsikeresebb rockzenekarának története.

 

A ?80-as évek elején New Yorkban és Münchenben élt, meglehetősen kicsapongó életet. Legendás partikat adott a legfelkapottabb bárokban: egy alkalommal a teljes baráti társaságának repülőt bérelt, és a frissen felfedezett playboy-szigetre, Ibizára repítette őket. Nem sajnálta a pénzt, a legdrágább pezsgőt és kaviárt, a luxuslakosztályt, a kokaint, a Concorde-jegyeket, a drága ajándékokat, a virágokat és a bókokat azoktól, akik féktelen életviteléhez társulni vágytak. Barátságával és szerelmével sokan visszaéltek, ezeket a keserű történeteket dalaiban örökítette meg. Első szólólemeze Mr. Bad Guy címmel, 1985-ben jelent meg, és egy excentrikus, túlfűtött, érzelmes világsztár önéletrajzának, egyúttal egy korszak lezárásának tekinthető.

 

A legvalószínűbb feltevések szerint Mercury már 1987-ben elkapta a HIV vírust. Ennek ellenére folyamatosan és fantasztikus lendülettel dolgozott a Queen svájci és londoni stúdiójában, melyek eredményeként a zenekar 1989-ben és 1991-ben is új albummal jelentkezett. A zenekar tagjaival 1989. május 22-én tudatta az állapotát. Az utolsó Queen-munka, melyben részt vett, a These Are the Days of Our Lives című dal videoklipje volt. Egy közleményben tudatta a világgal 1991. november 23-án, hogy AIDS betegségben szenved. Másnap, 1991. november 24-én este aludt el örökre.

 

Freddie Mercury rajongott az operáért. Ezt mutatja a nyilvános operaszereplések mellett a Queen 1975-ös, A Night at the Opera című albuma és a Bohemian Rhapsody, valamint az 1988-as Barcelona című album, amelyen Montserrat Caballéval énekelt, ötvözve a rockzene és az opera sajátosságait. Rendkívül kedvelte Elvis Presley zenéjét is, az ő tiszteletére írta a Crazy Little Thing Called Love-ot, amely annyira hasonlított Presley korai stílusára, hogy sokan azt hitték, valójában ő írta. Mercury hangja nagyon jellegzetes volt, hangterjedelme pedig több mint három oktáv. Úgy vált tehetséges és termékeny dalszerzővé, hogy saját bevallása szerint nem tudott kottát olvasni. A Queen koncertjei legfőképp Mercury karizmatikus előadásairól voltak híresek, nem véletlen tehát, hogy a mai napig minden idők egyik legjobb zenei előadójának tartják. Karrierje során becslések szerint 700 koncertet énekelt végig szerte a világon. Utolsó koncertje 1986. augusztus 9-én volt Knebworth-ben mintegy 150 ezer néző előtt.  

 

Forrás: Wikipédia

Fotó: freddiemercury.com