fbpx

Hetven helyszínen 550 előadás várja a közönséget a Színházi Olimpián

2023. április 1. és július 1. között 35 ország 200 társulata érkezik hazánkba a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiára. Az ehhez csatlakozó budapesti és a vidéki teátrumok egy külföldi és egy határon túli produkciót fogadnak.

Az alapításának 200. évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színház, valamint a kortárs magyar színházi seregszemlét szervező Debrecen az olimpia kiemelt helyszínei. Az ISTA (International School of Theatre Anthropology) műhelyként működik Pécsváradon Eugenio Barba szellemi irányítása alatt. A magyar bábszínházak és a táncművészek is az egész országra kiterjedő programsorozattal csatlakoznak az olimpiához. A programban utcaszínházi látványosságok éppúgy szerepelnek, mint szakmai események, könyvbemutatók, workshopok, mesterkurzusok, kiállítások és konferenciák. Az olimpia kínálatának szakrális vonulatát a passió-előadások jelentik.

A jubileumi színházi fesztivál központi eseményeit a IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) öleli fel a Nemzeti Színházban. 

Magyarország legnagyobb színházi fesztiválján olyan rendezők munkájával találkozhat majd a hazai közönség, mint Theodórosz Terzopulosz, Tadashi Suzuki, Romeo Castellucci, Szlava Polunyin, Heiner Goebbels, Eugenio Barba, Alessandro Serra, Liu Libin vagy Declan Donnellan.

Stephen Mottram bábművésznek az ABSTRACT – I. Budapesti Nemzetközi Kortárs Bábfesztiválra meghívott előadása
Lesznek bábos és táncfesztiválok is, és fesztivált rendez az idén 100 éves Budapesti Operettszínház is.

Az alternatív szcénát – többek között – a Jurányi-ház és a Bethlen Téri Színház képviseli. A Győri Nemzeti Színház a Duna menti teátrumokat fogja össze. Az amatőröknek és a diákszínjátszóknak is lesznek fesztiváljai.

Az olimpia egyik fókuszát a magyar drámairodalom egyik legnagyobb alkotója, Madách Imre jelenti, aki 200 éve, 1823-ban születetett, és akinek 140 éve mutatták be fő művét, Az ember tragédiáját.

Madách munkásságát nemcsak konferenciák, kiállítások, új könyvek mutatják be, hanem egy egyedülálló esemény is.

A világ számos országának színművészeti iskoláiból – Kanadától Anglián át Görögországig – érkeznek csoportok, akik Az ember tragédiája egyes színeit dolgozzák fel, majd ezekből egy nagy közös produkció is készül. Az ember tragédiájából származik a 2023-as Színházi Olimpia mottója is: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!”

Az ukrán színházművészet képviselőinek a háború miatt bizonytalan a részvétele a 2023-as olimpián, de most is folynak a tárgyalások, és a szervezők az utolsó utáni pillanatig biztosítják számukra a lehetőséget, hogy bekerüljenek a programba. Mellettük az oroszországi művészekkel is párbeszédre törekszenek.

Nyitókép: az Újvidéki Színház 10. Nemzetközi Színházi Olimpiára meghívott III. Richárd-előadása. Fotó: Doroški Srđan

A rovat további cikkei