Kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat: az általános felvételi eljárásban 73 805-en jutottak be a felsőoktatásba.

A felvételi adatokat és az eljárást sajtótájékoztatón ismertette dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára és dr. Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese.

2022-ben az általános felvételi eljárásban közel 100 ezren jelentkeztek a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre, közülük ősztől 73 805-en (74 százalék) kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat. Az alapképzésre, első diplomáért felvettek aránya növekedett.

A magyar állam 12 féléven keresztül biztosítja a magyar állami ösztöndíj, azaz az állam által finanszírozott képzés lehetőségét az állampolgároknak. A jelenlegi felvételiben felvettek 82 százaléka, 60 517 fő ösztöndíjasként kezdheti meg egyetemi, főiskolai tanulmányait.

A legtöbb jelentkezőt – összesen 11 355 fő – idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel. Az ELTE-t a Debreceni Egyetem (6502 fő), a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetem (6255 fő) a Szegedi Tudományegyetem (6074 fő) és a Pécsi Tudományegyetem (5255 fő) követi.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények az
egyes jelentkezési helyeken a jelentkezők által elért felvételi összpontszám
alapján kialakított egységes rangsorolás, az intézmények kapacitása, valamint a
felsőoktatási felvételi kormányrendeletben meghatározott szempontok
figyelembevételével határozták meg.

A ponthatárokról az érdeklődők elsőként a felvi.hu oldalon és a Pont ott partin (POP), a KIM, az OH és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Közhasznú Nonprofit Kft. hivatalos ponthatárváró rendezvényén értesülhettek.

Pótfelvételire július 26-ától augusztus 5-én éjfélig lehet jelentkezni, kizárólag a felvi.hu-n elérhető e-felvételiben. A pótfelvételi eljárásban egy képzésre lehet jelentkezni.

Nyitókép: résztvevők a Pont ott parti felvételi eredményváró rendezvényen a Városligetben. Fotó: MTI/Kovács Anikó