fbpx

780 ezer éve főz az ember

Az ember ősei már 780 ezer évvel ezelőtt is jól átsütve vagy megfőzve szerethették a halat. Ezt egy új régészeti kutatás derítette ki, bizonyítékot adva arra, hogy az eddig véltnél 600 ezer évvel korábban is főzték már az ételt.

This handout photograph released on November 14, 2022 by Tel Aviv University, shows a skull of a modern carp fish, as part of the Natural History Collections housed at the Steinhardt Museum of Natural History. - A group of Israeli archeologists report that recent finds, notably fish bones, constitute proof of the oldest cooked food known to man, alleging that humankind consumed cooked carp some 780,000 years ago. (Photo by Handout / Tel Aviv University / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / TEL AVIV UNIVERSITY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

A The Guardian brit napilap online kiadásában ismertetett kutatásban a Tel Aviv-i Steinhardt Természettudományi Múzeum fosszilis pontymaradványait elemezték. A leletek a Jordán folyónál végzett ásatásokon kerültek elő.

A fosszíliák vizsgálatából kiderült, hogy a térségben 780 ezer évvel ezelőtt élő emberek tűzön készítették el a halat.

A régészek között nincs egyetértés arról, hogy őseink mikor kezdték el a sütés-főzést,

mivel nehéz bizonyítani, hogy a tűzrakóhelyek nemcsak melegedésre, hanem esetleg ételkészítésre is szolgálhattak. A kulinária születése azonban fordulópont volt az emberiség történetében, ugyanis a feldolgozott ételt könnyebb volt megrágni és megemészteni, és ennek nagy szerepe lehetett az emberiség elterjedésében is a Földön.

A halfosszíliák vizsgálata előtt a sütés-főzés legkorábbi bizonyítékai 170 ezer évesek voltak, és a neandervölgyi és korai Homo sapiens közösségekhez kötődtek.

A Nature Ecology and Evolution folyóiratban hétfőn publikált tanulmány 600 ezer évvel korábbra tette a sütés-főzés kezdetét. A tanulmány Irit Zohar, a Tel Aviv-i Egyetem Steinhardt Természettudományi Múzeumában dolgozó régész 16 éves kutatómunkája nyomán született.

A több mint másfél évtized alatt a tudós több ezernyi halmaradványt katalogizált, amelyeket az Izrael északi részén található Gesher Benot Ya’aqov régészeti helyszínen találtak. Ezen a Jordán folyó közelében fekvő helyen egykor egy tó lehetett, s miközben az onnan előkerült, megkövesedett halmaradványokat vizsgálták,

sikerült rekonstruálni, mikor kezdték el az ott élő emberek a hal sütését vagy megfőzését.

Zohar felidézte, hogy a munka egy kirakóshoz hasonlított: egyre több és több információ birtokába jutottak, s ezekből állt össze végül a történet az emberi evolúcióról.

Először az vezette nyomra a régészeket, hogy egy helyszínen, ahol szinte egyáltalán nem találtak halcsontokat, rengeteg fog maradt fenn. Ez már a hal főzésére utalhatott, mivel a halcsontok az 500 Celsius-fok alatti hőmérsékletű főzés vagy sütés közben szétesnek, megpuhulnak, míg a fogak megmaradnak. A lelőhelyről ráadásul égett tűzkövek is előkerültek, ami arra utalt, hogy tűzrakóhelyként szolgálhatott.

További bizonyítéknak tekintették, hogy a fogak többsége két nagytestű, akár kétméteres hosszúságú pontyfélétől származott. A régészek szerint jó ízű húsuk miatt választhatták őket.

Zohar kiemelte, hogy

a fogak elemzésekor a fogzománcot is vizsgálták,

mert tudni akarták, hogy a melegítés milyen hatással van a zománcra. A londoni Természettudomány Múzeumban végzett vizsgálatból kiderült, hogy a fogak 200-500 fokos hőnek voltak kitéve, ami arra utal, hogy a halat tűzön készítették el.

A tanulmány szerint erre egy sütőfélét használhattak, ugyanakkor az nem derült ki, hogy a halat sütötték, párolták vagy főzték.

A Homo erectus mintegy 1,7 millió évvel ezelőtt kezdte használni a tüzet. Zohar azonban rámutatott: az, hogy a tűznél melegedni lehetett, nem jelenti, hogy a főzéshez is használták.

A tanulmányban nem közreműködő Anais Marrast francia tudós, a Francia Természettudományi Múzeum achaeozoológusa (régészeti állattan) szerint az is elképzelhető, hogy a tűz mellett ették meg a halat, és a csontokat a tűzbe dobták.

Nyitókép: egy ponty koponyája a Steinhardt Természettudományi Múzeum Természettudományi Gyűjteményében. A kutatásról a Tel Aviv-i Egyetem által közreadott kép. Fotó: AFP/Tel Aviv University

A rovat további cikkei